GORAN DŽONIĆ OSUDJEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU

DCIM100MEDIADJI_0164.JPG

Piše : Politika ,novinar Toma Todorović , foto ilustracija

 Nepravosnažnom presudom Viši sud u Nišu osudio je danas Gorana Džonića (68), vatrogasca u penziji iz sela Moravac kod Aleksinca, na kaznu doživotnog zatvora zbog krivičnog dela trostrukog ubistva. Džonić je noći između 26. i 27.septembra 2021. godine usmrtio tročlanu porodicu Gorana Đokića, vlasnika menjačnice u Aleksincu, njegovu suprugu Gordanu i njihovu kćerku Lidiju. Osim za teško ubistvo Goran Džonić je osuđen i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

U obrazloženju sudske odluke i donete  presude sudija Mirko Drašković rekao je da je „ovo jedina ispravna kazna za dela koja je optuženi za zločin počinio”.

Takođe je u obrazloženju rečeno da se Goranu Džoniću produžava pritvor u kojem je još od happšenja, krajem oktobra 2021. godine, kao i da na odluku suda odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu u roku od 15 dana.

Po izricanju presude osuđeni zločinac Goran Džonić, koji je sve vreme porica krivicu, veoma burno je reagovao uzvikujući „Zašto!? Zašto!?”, a potom je počeo da viče kako će se ubiti, nakon čega je glavom počeo da udara o sto, zbog čega ga je obezbeđenje izvelo iz sudnice.

Predstavnici odbrane optuženog i osuđenog za težak zločin izjavili su novinarima po izlasku iz sudnice da su odmah podneli žalbu na produženje pritvora Goranu Džoniću tražeći da se pusti na slobodu do pravosnažnosti sudske odluke i najavili žalnu na presudu. Nasuprot odbrani, pravni zastupnici oštećene porodice Đokić smatraju da je „donošenjem ove i ovakve presude na najefikasniji način došlo do primene krivično-pravnih normi u Srbiji”, ističući pritom „da je postupak vođen efikasno, brzo i bez nepotrebnih odugovlačenja”.

Podsećamo, tokom istrage i sudskog postupka utvrđeno je da je Goran Džonić oko ponoći, u noći između 26. i 27. septembra, najpre oteo Gorana, Gordanu i Lidiju Đokića kada su krenuli za Aleksinac posle boravka kod Goranove majke Stojanke u Moravcu ka Aleksincu. Pod pretnjom oružjem odveo ih je na levu obale Južne Morave između Moravca i Tešice, gde ih je u šipražju skoro nepristupačnog dela obale reke, hicima iz pištolja usmrtio, a onda zapalio u putničkom automobilu. Nekoliko dana kasnije, tokom opsežne potrage za nestalim članovima porodice Đokić u kojoj su učestvovali pripadnici policije, žandarmerije i BIA, 2. oktobra, otkriveno je mesto zločina. Tokom oktobra 2021. godine zbog sumnje da su izvršili ubistvo uhapšeni najpre Goran Džonić, ali i njegova dva sina Stefan i Milan, kao i meštani Moravca braća Kostadin i Konstantin Milošević. Svi, osim Gorana Džonića, kasnije su oslobođeni sumnji i optužbi i pušteni na slobodu

Posle hapšenja Gorana Džonića, u voćnjaku njegove porodične kuće u aleksinačkom selu Moravac pronađen je u zemlju zakopan novac (oko 43.000 evra) opljačkan posle otmice i pre ubistva tročlane porodice Đokić, što je bio i osnovni dokaz ubistva izvršenog kako se pretpostavljalo još pre nego što je ubistvo razrešenom iz koristoljublja. U kući ubice pronađen je i pištolj kojim je izvršen zločin… Prošle jeseni, posle dugotrajne istrage, nekoliko veštačenja i saslušanja dvadesetak svedoka u Višem javnom tužilaštvu u Nišu zvanično je podignuta optužnica protiv trostrukog ubice zbog monstruoznog zločina, za koji je danas i osuđen u niškom Višem sudu.