INTERNET PREVARA U ALEKSINCU

Milan M. (35), službenik iz Aleksinca, umalo je ostao bez 30.000 dinara, koliko ga je koštala kupovina mobilnog telefona preko interneta, a umesto kojeg je dobio gomilu plastike! Srećom je prevaru brzo uočio i prijavio policiji, koja je u pošti zaustavila da uplaćeni novac stigne do prodavca prevaranta.

Na sajtu „Kupujem prodajem“ naručio je telefon „samsung galaksi A8“ od 280 evra, koji inače košta oko 400. Kako kaže Milan, niža cena mu nije bila sumnjiva jer je pomislio da čoveku trebaju pare, pa prodaje jeftinije telefon.

Posumnjao u prevaru

Međutim, da nešto nije u redu posumnjao je kada je otišao u poštu da podigne paket sa telefonom. Navodi o pošiljaocu na propratnici nisu odgovarali podacima koje mu je prodavac rekao.

– Pisalo je da je pošiljalac iz Beograda, a meni je pričao da je iz drugog mesta. Zato sam brzo otišao kući i otvorio paket. Kada sam otvorio kutiju… šok! Umesto telefona, unutra je bilo nešto što je podsećalo na telefon. Komadi plastike bili su umotani lepljivom trakom da bi izgledalo kao da je to telefon. Kad sam došao do kraja našao sam neki predmet napravljen od plastike i metala koji je samo otprilike odgovarao dimenzijama telefonskog aparata.

– Smrklo mi se pred očima kada sam shvatio da sam prevaren. Nisam časio ni časa, već sam otišao u policiju i prijavio šta se desilo. Oni su odmah pozvali poštu i zatražili da se obustavi isporuka novca koju sam na pošti malo pre toga uplatio – opisuje prevaru Milan za Informer.

Prevareni Milan odmah je pozvao navodnog prodavca, ali na njegov broj telefona više se niko nije javljao.

– Nadam se da će ga policija uhvatiti, da neko ne prođe gore nego ja. Imao sam mnogo sreće što sam odmah otvorio paket i što je policija brzo reagovala, inače svoje pare više nikad ne bi video – zaključuje Milan.

Da su prevare preko interneta česte i vrlo rizične, jer ne znamo ni šta tačno ni od koga kupujemo, potvrdio je IT stručnjak Dragan Varagić. On savetuje kupce da ne trče za niskom cenom, već da obrate pažnju na komentare i ocene ljudi koji su već kupovali kod tog prodavca.

– Svi koji kupuju preko interneta treba da znaju da prilikom izbora ne treba slepo trčati za niskom cenom, već posebnu pažnju treba da obrate na ocenu prodavca, kao i na komentare drugih kupaca. To može mnogo da vam pomogne u odabiru jer vlasnici profila ne mogu da obrišu negativne komentare.

– Suviše niska cena uglavnom znači da je u pitanju prevara, a što se tiče telefona, cene ne variraju više od 5 do 10 evra. Ako vas prevare, odmah slučaj prijavite vlasniku sajta, jer oni odmah uklanjaju profil prevaranta tako da ne može nikoga više da ojadi – objašnjava Varagić.

Foto Dušan Stevanović