IZVEŠTAJ RUDARSKE INSPEKCIJE ZA SADA TAJNA

Piše : Blic , Branko Janaćković , novinar , foto ilustracija Dušan Stevanović

Izveštaj stručne komisije Ministarstva rudarstva i energetike o uzroku nesreće u jami rudnika uglja „Soko“ u selu Čitluk kod Sokobanje, u kojoj je poginulo osam, a povređeno više rudara, dostavljen je Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, saznaje „Blic“.

No, u ovoj fazi postupka, OJT Aleksinac neće moći da se izjašnjava o sadržini izveštaja u interesu postupka koji je u toku, saopštavaju iz te pravosudne institucije. U ovoj fazi postupka, a zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu se ne može izjašnjavati o sadržini pribavljenog Izveštaja republičkog rudarskog inspektora budući da je isti dostavljen Univerzitetu u Beogradu – Rudarsko geološkom fakultetu gde je u toku analiza pribavljenih podataka na osnovu kojih će Komisija veštaka sačiniti nalaz i mišljenje o tačnom uzroku nastanka nesreće, saopšteno je iz OJT Aleksinac.

Kako je „Blic“ pisao, u nesreći u rudniku „Soko“ 1. aprila ove godine poginulo je osam rudara dok ih je više povređeno.

Ministarka rudarstva i energtike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je istog dana na konferenciji za novinare u rudniku „Soko“ da nije bilo eksplozije već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Nakon nesreće u rudniku „Soko“, dežurni zamenik OJT Aleksinac Janko Dinić, zajedno sa pripadnicima MUP-a, Policijske stanice Sokobanja i Republičke rudarske inspekcije izvršio je uviđaj lica mesta.

Nakon uviđaja, kako je ranije saopšteno iz OJT Aleksinac, dežurni zamenik javnog tužioca rudarskom inspektoru dr Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, bez odlaganja u najkraćem mogućem roku dostavi izveštaj o pregledu lica mesta odnosno jame gde se događaj odigrao.

Naložen je prevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija preko Zavoda za sudsku medicinu u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka smrti, vremena smrti kao i toksikološko hemijsku analizu lešnih tkiva kao i obezbeđivanje lica mesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

OJT Aleksincu je u dosadašnjem toku predistražnog postupka pribavio izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kome se sadrži fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih i to Branka Čokorila, Bojana Stajića, Bratislava Živkovića, Branislava Zlatanovića, Petra Petrovića, Darka Zlatkovića, Nenada Trivunca i Radovana Grujića.

Dokumentacija je sada upotpunjena izveštajem republičke rudarske inspekcije tako da ostaje još da se dostavi nalaz rudarsko – geološkog veštačenja koje obavlja Komisija veštaka pri Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu.