Izvor . Južne vesti , Tekst . Lj . F , Foto arhiva

Odlukom Vlade Srbije domovi zdravlja i opšte bolnice u 6 lokalnih samouprava na jugu zemlje spojiće se u jednu instituciju – Zdravstveni centar. Jedinstveni centar dobiće Aleksinac, Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i Surdulica. 

Suštinski za većinu zaposlenih stvari se ne menjaju, neće biti smanjena broja radnika, međutim, nakon spajanja, postojaće samo jedan uprava, sa jednim direktorom, zamenikom direktora, finansijskom službom.

Danom početka rada Zdravstveni centar preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Doma zdravlja Aleksinac i Opšte bolnice Aleksinac. Organi Zdravstvenog centra jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor. Upravni odbor Zdravstvenog centra ima 5 članova od kojih su 2 člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a 3 člana su predstavnici osnivača. Nadzorni odbor Zdravstvenog centra ima 5 članova od kojih su 2 člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a 3 člana su predstavnici osnivača – primer je iz Aleksinca.

Bilans stanja utvrdiće organi upravljanja Doma zdravlja Aleksinac i Opšte bolnice Aleksinac, koji prestaju sa radom danom početka rada Zdravstvenog centra. Zdravstveni centar počinje sa radom danom upisa u nadležni registar – stoji u odluci Vlade.

Vlada Srbije će imenovati članove Privremenog upravnog odbora, Privremenog Nadzornog odbora i v.d. direktore u roku od 30 dana, a oni imaju zadatak donošenja statuta i drugih akata.

Rok za konstituisanje uprave nije naveden u ovoj odluci.