KONAČNO , RADNICI „GRAMERA“ IMAJU KOME DA SE ŽALE . Poslata prva žalba srpskog radnika zaposlenog u nemačkoj firmi

Piše : N1 , Autor : Dimitrije Djurić

Može li u Nemačkoj da vam se desi da kao radnik ćutite na prekovremene sate, nehumane uslove na radu i mobing? Verovatno mnogo teže nego u Srbiji. Upravo zbog toga je, kako saznajemo, u Nemačku stigla jedna žalba… A sve je to moguće jer je već godinu dana na snazi jedan zakon.

DCIM100MEDIADJI_0538.JPG

Naime, zaposleni u nemačkim firmama u Srbiji odnedavno su u mogućnosti da nehumane uslove rada prijave menadžmentu u Nemačkoj, zahvaljujući tamošnjem Zakonu o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja.

„Dakle, on predviđa da se nemačke kompanije otvore za ceo svoj lanac dobavljača, što znači da otvore mogućnost da se radnik iz bilo koje kompanije na svetu, koja proizvodi za nemačko tržište, odnosno kompaniju, može obratiti njoj, ako sumnja na neko veliko kršenje ljudskih prava ili su mu prava već prekršena“, navodi Sanela Bahtijarević, savetnica nemačkog Društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

To može uraditi direktno – putem mejl adrese ili na sajtu kompanije u kojoj je zaposlen. Ali i posredno – obraćanjem nemačkoj Saveznoj agenciji za kontrolu izvoza koja nadgleda sprovođenje ovog zakona i jedna takva žalba iz Srbije je već stigla.

„Od strane jedne od civilnih organizacija u Srbiji, ali s obzirom na to da je postupak još uvek u toku, ne bih dalje komentarisala, ne znam ni ja te informacije. Tako da, eto, trebalo bi to da se isprati i da se vidi u kojoj meri su ti mehanizmi adekvatni“, kaže Bahtijarević.

Domaći mehanizmi se nisu pokazali efikasnim, ocenjuje direktorka Centra za radno pravo Olga Kićanović.

„Znate, ni Nemci nas mnogo ne vole, ali oni se plaše tog reputacionog rizika… Doći će novinari, reći će – tu i tu ne može da se osnuje sindikat, krše se osnovna ljudska i radna prava, mobing, diskriminacija… Znači, da bi se to preveniralo, zato u stvari nemačke firme imaju interesa da vode računa o tome da i kod nas nešto funkcioniše“, kaže Olga Kićanović, direktorka Centra za radno pravo – FIDES.

U suprotnom, mogu biti suočene sa posledicama u vidu novčanih i drugih kazni. Prema podacima Nemačko-srpske privredne komore, u Srbiji sa nemačkim kapitalom posluje oko 900 firmi koje zapošljavaju više od 80.000 ljudi.