KULTURA U MEDISKOM ZAPEĆKU

Piše : Politika , Toma Todorović , autor , foto ilustracija aleksinac biz

Nerazvijena opština Doljevac organizovala je izuzetno uspešan trodnevni filmski festival, koji je za širu javnost ostao gotovo neprimećen, jer nije održan u nekom od velikih gradova.

U Pomoravlju, Ponišavlju i u dolini reke Toplice ovaj oktobar pamtiće se po izuzetnim prinosima u u povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Iz ovih krajeva na trpeze gradova „pola Srbije” stižu najkvalitetniji poljoprivredni proizvodi sa područja Aleksinca, Leskovca, Dobriča u opštini Merošina, Doljevca, Žitorađe i drugih uglavnom nerazvijenih lokalnih samouprava.

Manje je poznato da se u ovoj regiji pažnja poklanja i industriji, razvoju preduzetništva, povećanju standarda i uopšte unapređenju života stanovništva. Poslednjih godina, značajno je unapređena i oblast kulture.

Upravo su značajne, zanimljive, dobro organizovane i sadržajne manifestacije prethodnih nekoliko meseci najbolja potvrda da se i sa malo novca može postići mnogo, na opštu korist. I Aleksinac i Sokobanja, i Svrljig i Merošina, kao i Gadžin Han, Knjaževac, Surdulica, Bojnik, Medveđa i skoro sve opštine u ovom delu naše zemlje, uspele su da obogate i obraduju svoje žitelje kulturnim sadržajima.

Naročito je opština Doljevac minulih meseci privukla pažnju realizovanjem originalnih i jedinstvenih programa. Poslednji u nizu zadivio je sve. Trodnevni filmski festival „Koprijan fest” posetilo je nekoliko hiljada ljudi iz Doljevca i okoline. U zvaničnoj festivalskoj konkurenciji prikazano je šest domaćih ostvarenja – „Munje opet”, „Vera”, „Pored tebe”, „Komedija na tri sprata”, „Trag divljači” i „Indigo kristal”.

Odlukom žirija u sastavu Nada Blam, Irfan Mensur i Branislav Lečić, zlatnicima su nagrađeni Minja Nikolić kao najbolja glumica (za ulogu u filmu „Pored tebe”) i Miodrag Radonjić za izvanredno dočaran lik u filmu „Indigo kristal”.

Za razliku od prestižnih srpskih festivala, koje su obeležili verbalni sukobi glumaca, režisera, scenarista i ponajviše producenata, uz bojkot od strane pojedinih filmskih poslenika, u Doljevcu je „na Koprijan festu” bilo prisutno pedesetak glumaca različitih generacija. Mnogi su planirali da dođu na dan ili na jedno veče, a ostali su tokom čitavog festivala, ne krijući svoje oduševljenje domaćinima, organizacijom, srdačnošću i publikom. I družili su se sa posetiocima doslovno od jutra do mraka, pa i do kasno u noć, posle projekcija.

Premijerno izdanje doljevačkog festivala oduševilo je i publiku i glumce i režisere i scenariste, kao i brojne goste. Velika zasluga za ovaj uspeh pripada predsedniku opštine Goranu Ljubiću i Bogiju Mitiću, direktoru Javne biblioteke, otvorene pre nekoliko godina u novosagrađenom objektu, u kome se pored drugih sadržaja nalazi i moderno opremljena bioskopska sala.

Ovo je sve jedan, lepši deo priče o Doljevcu i kulturi u ovoj nerazvijenoj opštini pored Južne Morave i Toplice. Na tamnom naličju je činjenica da je uspešni i veoma posećeni „Koprijan fest” prošao gotovo potpuno nezapaženo čak i u lokalnim, a naročito u nacionalnim medijima. Možda upravo zato što nije održan u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku…