МАНИФЕСТАЦИЈА “ ЗЛАТНЕ РУКЕ “ У СОКО БАЊИ

ВИДЕО СНИМАК ТВ ЛАСЕР

Манифестацију „Златне руке”, 36. по реду, која је у центру Сокобање одржана у суботу, обележио је велики број учесника и посетилаца. Ове године било је 110 штандова, а измедју осталих , учествовало је и Удруженје градјана “ Радиност “ из Алексинца , Срце из Бовна и многи други , а због ограничености капацитета, Туристичка организација Сокобања морала је да одбије чак 130 излагача који су били заинтересовани да се такмиче на овој манифестацији.

„Златне руке” су најстарија манифестација овог типа у Републици Србији и за неку годину обележиће четри деценије постојања. Пре 20 година и Туристичка организација Србије препознала је значај ове манифестације и покренула национално такмичење, које је нардних 10 година организовано у Сокобањи, али и у другим местима широм наше земљa.

Током првих година постојања ове манифестације, домаћице су јела припремале на отвореном у току такмичења и на тај начин јавно показивале своје умеће. Последњих година такмичење се организује на мермерном шеталишту где није могуће организовати спремање хране, већ учеснице доносе јела која су пре

тога припремљена код куће.

Ове године учеснике је оцењивао стручни жири у саставу Нада Стојковић, председница Етнолошке радионице „Етнос”, Милена Милошевић Мицић, директорка Народног музеја из Књажевца и Саша Мишић, инструктор куварства, широј јавности познат као „Паклени кувар”, због учествовања у истоименом кулинарском серијалу. Приликом жирирања све три оценске листе сложиле су се без икаквог договора, тако да су најбољи учесници у свим категоријама проглашени једногласно.За најочуванији и најоригиналнији експонат проглашена је кецеља која припада Мирослави Ицић из Свилајнца. У категорији најбољи вез признање је припало Удружењу „Етно даме” из Лазнице, а у категорији очување традиције старих заната Радионици „Ћилим” из Пирота.

Удружење „Штит” из Параћина добило је признање за коришћење етно мотива на савременим украсно-одевним предметима. Бранислава Јогрић из Милушинца, добила је признање за ручни рад рађен у току манифестације. У категорији старих и заборављених јела прво место заузело је Удружење „Етно даме”, друго место припало је Виолети Ђокић из Шарбановца, а треће Лозици Миливојевић такође из Шарбановца.

Извор Соко прес , аутор Катарина Петровић , Фото Душан Стевановић, камера Душан Стевановић