Medicinari iz Aleksinca strahuju od otkaza, u Ministarstvu tvrde da niko neće ostati bez posla

Pišu  Južne vesti , Autor J. Adamov

Zdravstveni radnici koji su prema naredbi Ministarstva zdravlja krajem marta angažovani zbog epidemije virusa korona u Opštoj bolnici u Aleksincu tvrde da su nakon dva meseca rada pred otkazom. Zato apeluju da država ispuni obećanje i zaposli ih. Nadležni iz aleksinačke bolnice o tome ćute, zvaničan odgovor nije stigao ni iz Ministarstva zdravlja, ali je portparol novinarima rekao da je odgovor kratak i jasan – niko neće ostati bez posla.

Novinari Južnih vesti su još pre dve nedelje poslali pitanja Opštoj bolnici u Aleksincu o zapošljavanju medicinara koji su dobili posao tokom epidemije korone.

Odgovor nije stigao, ali jeste apel zdravstvenih radnika, koji su, kako kažu, radili kada je bilo najteže, a sada im preti otkaz. U Opštoj bolnici su angažovani 27. marta, dan nakon naredbe Ministarstva zdravlja da se na neodređeno vreme zaposle lekari i medicinske sestre i tehničari po hitnom postupku.

Sada se nalazimo pred problemom u smislu prekida radnog odnosa i to nakon navršenih 2 meseca. Zato Vam se obraćamo sa molbom i apelom za pomoć kako bi se problem koji imamo rešio. Odazvali smo se na poziv kada je usled pandemije virusom Corona našoj državi bilo najteže i kada je naš zdravstveni sistem bio pod velikim pritiskom – navode radnici u pismu.

Takođe navode da su bili na prvoj liniji odbrane od virusa, te da bi opet učinili isto, jer su radili ono za šta su se školovali, a ponosni su na pruženu pomoć stanovnicima Aleksinca, kao i državi i zdravstvenom sistemu.

Aleksinac je u jeku epidemije bio i treći po broju obolelih od virusa, nakon Beograda i Niša, podsećaju, a zaposleni kažu da ipak nisu dobili obećane ugovore, ali ni platu za svoj rad. U pismu koje je takođe stiglo do novinara Južnih vesti postavljaju i brojna pitanja za nadležne koji su im obećavali posao tokom borbe sa virusom.

Da li je u pitanju lažna vest Ministarstva o zapošljavanju ili je reč o samovolji direktora? Da li je mladi kadar iskorišćen kada je zdravstveni sistem bio u kolapsu, a sada će svi biti potapšani po ramenu i ispraćeni kućama praznih džepova, sa evidencionim kartonima iz Nacionalne službe za zapošljavanje, gde će i dalje čekati na posao ili možda neku novu epidemiju, da bi ih se nadležni ponovo setili… – pitaju medicinari.

Novinari su pitanja ponovo poslali Opštoj bolnici, ali odgovora i dalje nema, a direktor Goran Vidić na poruke i pozive ne odgovara. Zvaničan odgovor nije stigao ni od Ministarstva zdravlja, ali je portparol rekao da na ova pitanja može i usmeno da odgovori:

Kratak je odgovor: niko neće ostati bez posla – tvrdi portparol Ministarstva.

Ostaje nepoznato koliko je lekara i medicinskih sestara i tehničara angažovano u aleksinačkoj Opštoj bolnici tokom epidemije i koliko njih će dobiti posao na neodređeno vreme i kada.

Podsetimo, i u Kliničkom centru u Nišu su tokom epidemije zaposleni novi radnici, više od 200 medicinara je dobilo posao na tri meseca, a nadležni su rekli da će posao za stalno dobiti najbolji.

Foto Dušan Stevanović


PRODAJEM TRAFIKU – 061 20 84 84 0

PRODAJEM TRAFIKU,ŠESTOUGAONU, 6 KVADRATA,TIPSKA,SA SVIM DOZVOLAMA,TERMOIZOLOVANA

061 20 84 84 0 , POVOLJNO

 

By |Aleksinac, Crna hronika, Društvo, Ekonomija|Коментари су искључени на Medicinari iz Aleksinca strahuju od otkaza, u Ministarstvu tvrde da niko neće ostati bez posla

About the Author: