MILICA ZAVRŠILA SPECIJALNU ŠKOLU I POSTALA UMETNICA

Podmetači za čaše, kutije za nakit i poslužavnici, samo su neki od proizvoda koje dvadesetčetvorogodišnja Milica Milenković iz Aleksinca oslikava dekupaž tehnikom i prodaje posredstvom interneta.

Milica je završila specijalnu Školu za osnovno i srednje obrazovanje “14. oktobar” u Nišu, a već dve godine se veoma uspešno bavi dekupažom. Njeni proizvodi bili su među najzapaženijima na nedavnoj izložbi u niškom hotelu “Tami” na kojoj su svoje rukotvorine predstavile žene sa juga Srbije.

“Dekupaž sam zavolela u Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima u Aleksincu. U tom udruženju daju deci da farbaju, da lakiraju različite proizvode. To mi  je privuklo pažnju, pa sam i ja počela”, izjavila je Milica za Jugmediu.

Ona je kazala da je sama pronašla čoveka koji izrađuje različite proizvode od drveta koji služe za oslikavanje i tako je postala njegov redovni kupac.

“Radim akrilnim bojama, tonerima, salvetama i sa običnim papirima. Volim da predmete oslikavam cvećem i prirodom. Trudim se da naučim i nove tehnike. Proizvode koje oslikam prodajem na izložbama i preko fejsbuka. Ljudi na internetu vide fotografije onoga što sam uradila i naručuju mi da im uradim iste takve stvari”, priča Milica.

Prema njenim rečima, dekupaž nije previse zahtevan posao, mada njoj povremeno oko oslikavanja nekih proizvoda pomognu roditelji i sestra.

“Najvažnije je da se salveta ili papir u boji lepo zalepi na predmet razređenim karbofiksom. Preko toga se stavlja folija koja se na kraju skine. Za oslikavanje kompleta od šest podmetača potrebno mi je oko pola sata i još desetak minuta za lakiranje”.

Uprkos svom hendikepu nastavila je i posle završenog školovanja da stiče nova znanja i ove jeseni završila je dvomesečnu obuku koju je u okviru projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“ realizovalo  Udruženje poslovnih žena, a sufinansirali su ga Razvojna agencija Srbije (RAS) i Nemačka organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ).

Cilj obuke bio je da žene koje se bave starim zanatima uz pomoć modne dizajnerke unaprede svoje proizvode. Zahvaljujući učešću u obuci i projektu Miličini proizvodi predstavljeni su na portal “Tako lako” putem kojeg se trenutno prodaje više od 40 hiljada ručnih radova.

Jugmedia, B.Ljubisavljević