NAJBOLJI GULAŠ NAPRAVIO 14 GODIŠNJAK

 

www.aleksinacbiz.com , Tekst i foto Dušan Stevanović

Od kada se situacija sa koronom promenila , u aleksinačkoj opštini je sve više turističkih manifestacija . Jedna od njih bila je i takmičenje u pravljenju najboljeg gulaša , merakliskog i pikantnog jela . Ljubitelji dobre kuhinje imali su priliku da na licu mesta vide kako se pravi ovaj specijalitet i šta se sve stavlja od sastojaka .

Svako je pravio gulaš na svoj način i  govorio prisutnim posetiocima o sastavu gulaša . Neko je pravio gulaš isključivo od divljači , stavljajući mu meso od srne , divlje svinje  , zeca , mangulice , drugi su stavljali samo juneće i svinjsko meso , a svi su stavljali  razne vrste pečuraka ubranih u šumi . Poenta je u začinima . Kažu , mogu da se stave skoro sve vrste prirodnih začina , a najveće iznenadjenje je stavljanje sušene šljive jer ona najbolje izvlači kiselinu iz mesa divljači . Naravno  , detalji nisu otkrivani jer to je mala kulinarska tajna .

Na manifestaciji je bilo više iznenadjenja . Jedno od njih je bilo da gulaš nije pravila ni jedna domaćica . Snajke su se , verovatno , poudavale negde u inostranstvu i sada, tamo prave „ Suši „ , japansko jelo ili „Hladan “ krompir bez začina na nemački način .

Ipak , najveće iznenadjenje napravio je 14 godišnji dečak koji je pobedio na ovom takmičenju . To je Veljko Stanković iz sela Mozgova   . On je rekao da je suština gulaša u stavljanju majčine dušice i mirodjije , da je pravljenje gulaša počeo da uči od majke sa 8 godina ali da je mnogo naučio i na  internet prezentacijama .

Drugo mesto pripalo je samo nekoliko godina starijem Nikoli Stanojeviću iz  sela Vakupa kraj Aleksinca koji je pored svog oca naučio da pravi gulaš na lovački način sa puno lovačkih začina .

Treće mesto osvojila  je debitantska ekipa na ovim takmičenjima , ekipa iz Vukašinovca na čelu sa kuvarom Novicom Zipalović . On jedini nije mogao bez žene , pa je i nju uključio kao stručnog konsultanta , a napravio je gulaš isključivo od divljači .

Ova manifestacija održana je u predivnoj prirodi , zelenilu i čistom planinskom vazduhu , a nije mogla da prodje ni bez pozatih trubača iz Bojnika .

SUTRA OBJAVLJUJEMO OPŠIRNI TV PRILOG SA OVE MANIFESTACIJE