Niški studenti napravili jeftinog robota za korisnike staračkog doma u Kini

U Centru za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu tim profesora, studenata i saradnika napravio je robota koji će opsluživati korisnike staračkog doma u Kini, piše Blic.

Robot će nositi lekove, apaart za pritisak, a u sebi ima ugrađen i mini frižider, nije skup, a kreće se tako što korisnik

ili medicinski tehničar upravljaju njime preko tablet računara.

Profesor Goran S. Đorđević kaže da je Centar za robotiku već radio na jednom projektu kada su napravili robota za monitoring okoline i da je Elektronski fakultet još tada razvio tehnologiju.

– Naša prednost je što smo ponudili i napravili jeftinog a funkcionalnog robota. Lako je napraviti skupog robota, a ovde je bilo potrebno napraviti jeftinog robota koji radi. Pre godinu dana završili smo robota koji služi za monitoring okoline, kreće se potpuno samostalno, čak po godinu dana. Mi smo deo te tehnologije primenili ovde, partneri iz Švajcarske koji su dobili zadatak od kineskog investitora shvatili su da mi nudimo najbolje rešenje, jeftin je, a radi, tako smo u konkurenciji sa dva kineska univerziteta dobili trku – kaže za „Blic“ profesor Đorđević.

Izrada robota košta oko 1.000 evra, a biće prodat po ceni od 1.500 evra. Napravljeno ih je šest, dva se nalaze u Nišu, a četiri u Švajcarskoj.

Tim elektronaca kaže da je njihov zadatak bio da razviju tehnologiju, a da će finalni proizvod izgledati drugačije. Roboti odlaze prvo u Švajcarsku, a od investitora zavisi kada će biti spremni za Kinu.

Ivana Anđelković Blic, Foto: Ivana Anđelković / RAS Srbija