NIŠLIJE SMANJILE NEZAPOŠLJENOST U ALEKSINCU

Tekst i foto Dušan Stevanović

Povoljan privredni ambijent u Nišu smanjio je broj nezaposlenih lica u  Aleksincu. Ovo je konstantacija statistike Nacionalne službe zapošljavanja Aleksinca i Niša.

Velike strane kompanije koje su otvorile svoje proizvodne pogone, poput Jure,Džonsona,Benetona i drugiih, zaposlilo je veliki broj ljudi, ne samo u Nišu , nego i u okolnim mestima . Tako je broj nezaposlenih u Aleksincu pao na 6.912 lica, od čega su 3.215 žena. Ovaj podatak od  31. avgusta 2017 godine. U odnosu na period od 31.12 2016 godine, nezaposlenost se u Aleksincu smanjila za 3,77 posto.

ŽENE IMAJU PREDNOST

  • Uskoro će ženska radna snaga u Aleksincu biti deficitarna – to zaključuje statističkom analizom rukovodilac Službe za zapošljavanje u Aleksincu, Dragan Milojković . Dolaskom velikih inostranih kompanija koje se bave tekstilom i proizvodnjom kablova za automobilsku industriju, žene imaju prednost jer su vičnije, što se tiče rada rukama. Statistika govori, da su te kompanije angažovale čak 80 posto ženske radne snage i zbog toga se očekuje da ženska radna snaga , uskoro, bude deficitarna.

Kada se tome doda i činjenica da ove kompanije , uglavnom, zapošljavaju žene do 30 godina starosti, a tek po neku preko tog uzrasta, onda treba verovati statistici. Treba uzeti u obzir i konstantan pad nataliteta od 90 – tih na ovamo, kao i činjenicu da su se mnoge mlade i lepe „snajke“  već „izvezle“ u zemlje Evropske unije, pa i dalje, jer nisu želele

da rade za 200 i 250 evra, mesečno.

Inače na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Aleksincu ima najviše nekvalifikovane radne snage, 2002 lica, sa IV stepenom je 1804 lica, sa V – tim 278 lica, dok je sa VI- tim stepenom 291 lice. Najviše nezaposlenih ima medju poljoprivrednim tehničarima, maturantima gimnazije i sa ekonomskom školom. U ovo trenutku, nema deficitarnih zanimanja jer nema potrebe za radnom snagom.

Ipak, jedan momenat daje zračak nade, a to je da Nemačka vapi za srpskim medicinskim osobljem. Pored lekara, oni najviše traže medicinske sestre opšteg i pedijatriskog smera, uglavnom za rad u gerontološkim centrima.