NOVO : KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV 14 OSOBA ZBOG NESREĆE U RUDNIKU ”SOKO”

Autor : M. Mitić , Južne vesti , foto ilustracija

Nakon što su iz Osnovnog  tužilaštvo u Aleksincu saopštili da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga zbog nesreće u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, iz Ministarstva rudarstva i energetika danas su Višem javnom tužilaštvu u Nišu podneli krivičnu prijavu protiv 14 osoba.

Jovanka Atanackovićdržavna sekretarka Ministarstva, kaže da su prijave podnete protiv osoba za koje se smatra da su odogovrne, s obzirom na to da se izvođenje radova, u danu kada je poginulo 8 rudara i povređeno više od 20, vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije.

Smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku ”Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći – kaže Atanacković.

Dodaje i da je krivična prijava, osim Višem javnom tužilaštvu u Nišu, podneta i Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu, jer, kako kaže, u Ministarstvu smatraju da se moraju ispitati sve činjenice.

Podsetimo, 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti. Iz Ministarstva su ranije naveli da su se nastradili ljudi ugušili zbog visoke koncentracije metana.