ORGANSKA HRANA NA ALEKSINAČKOJ PIJACI

ALEKSINAC.BIZ   V I D E O  TV , Tekst i foto Dušan Stevanović

Na bogatoj pijaci u Aleksincu pojavila se i organska hrana. Nju proizvode Danijela Živković i njen suprug Slaviša iz moravskog sela Lužane kraj Aleksinca. Oni su se opredeliii za proizvodnju organske hrane, u svojojbašti, veličine oko jedan hektar koja se nalazi odmah iza kuće. Proizvode krompir,zelen,boraniju,crni luk, papriku i paradajz. Primera radi svaki krompir je težak 700 do 800 grama. Radi se o sorti Arizona.

  • Ja sam završila frizerski zanat ali smo se suprug i ja opredelili za poljoprivredu. On, pored poljoprivrede , često koristi stručne savete sa interneta koje kasnije primenjujemo u proizvodnji i zbog toga su rezultati vrlo uspešni – kaže Danijela Živković.

Za potez od sela Žitkovca, prema Moravcu, Lužanu i Tešici, kao i za potez od Žitkovca prema Prćilovici, Adrovcu i Trnjanu , zbog izuzetno plodne moravske zemlje, važi pravilo, da kada bi se i kamen zasadio, da bi i on rodio. Moravski seljak ume da proizvede vrlo kvalitetnu hranu, a onda se pojave tajkuni koji hoće da bez trunke znoja, otkupe proizvode po ponižavajućim cenama. I tu nastaje problem. Seljaci, razočarani u sistem , dižu ruke od poljoprivrede. A, ko će onda da hrani Arape, Ruse i zapadnu Evropu ako nema srpske hrane i srpskog seljaka? Svet će , uskoro,  ostati gladan !?

Uzgred da kažemo da se na aleksinačkoj pijaci paradajz prodaje po 80 dinara za kilogram, krastavac 30 do 40 dinara, kupus 25 dinara, paprika 7 do 10 dinara, lubenice 25 dinara po kilogramu.

Treba pohvalitii  sanitarnu inspekciju koja je uspela da natera prodavce mlečnih proizvoda , da svoju robu prodaju u belim mantilima.Sir se, inače, prodaje, po 350 dinara u folijama, dok se cena sitnog sira kreće oko 300 dinara. Cena jaja je pala i u zavisnosti od klase, prodaju se od 10 do 12 dinara. U cenu su uračunati i mućkovi, zbog toplog vremena.