PLANINARI KREĆU ZA SOKO BANJU

Piše dr Nataša Stanković Nedeljković

U nedelju 17.3.2019. PSK „Brđanka„ organizuje 21. planinarski maraton „Prolećni dan planinara„, koji je ove godine uvršten u Tradicionalne akcije Planinarskog saveza Srbije.
Akcija se otvara u nedelju 17.3.2019 u 7:30 ispred Doma kulture.
Planinarima i zainteresovanim građanima će biti dostupne tri staze: najkraća од 16км, са usponom од 690m, srednja od 19.7km  sa usponom od 830 i  najduža 28 км sa usponom od 1250км.Svake godine se dodaju nove staze, da bi maraton bio što zanimljiviji i planinarima pružio priliku da vide nove predele naše opštine.
Najduža i srednja staza kreću od Aleksinaca, pa preko Vakupa, crkve Svete Trojice, Oble glave i Čardaka
 vode do Prisada. Od Prisada najduža staza vodi preko obronaka Ozrena do crkve Jermečić, pa do restorana Stara vodenica u Sokobanji. U restoranu se orgnizuje ručak i druženje uz muziku, zatvaranje akcije i podela zahvalnica. Srednja staza od Prisada vodi do Crne Bare. Od Crne bare će planinari koji idu na ovu stazu biti preveženi do Sokobanje.Najkraća staza vodi od Crne bare, preko Prisada do Sokobanje.Polazak na najdužu i serdnju stazu je u 8:00 ispred Doma kulture, a na najkraću u 8:30 autobusom do Crne bare
Završetak akcije je u 18:00 i povratak u Aleksinac.Planinarima će na stazi, za pomoć svake vrste, biti na raspolaganju planinari PSK „Brđanka„, adekvatno logistički opremljeni. Proteklih godina je broj učesnika ove akcije bio sve veći,  tako da svake godine imamo više stotina gostiju iz naše zemlje i inostrastava, koji se druže sa građanima Aleksinca.
molimo zainteresovane gradjane da na akciju krenu u adekvatnoj odeći i obući (cipele), sa dovljno vode i hrane i poštuju osnovne principe planinarenja i uputstva naših licenciranih vodiča.
Pozivamo naše sugrađane, pre svega mlade, da nam se priključe u što većem broju, da provedu jedan dan u prirodi i obidju manje dostupne, a lepe, predele naše opštine i Sokobanje. Očekujemo mnogo sunca i osmeha na akciji.