POČELA KUPALIŠNA SEZONA NA BOVANSKOM JEZERU

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst , foto Mirko Zis , you tube aleksinac biz

Sunčano vreme i visoke temperature izmamile su prve plivače na Bovanskom jezeru . Za vikend je bilo više stotina plivača , a i onih koji se samo sunčaju ili pecaju . U svakom slučaju , sezona je počela jer je temperatura vode dostigla 22 stepena . Naravno , u ovom periodu , gornji sloj vode od 20 tak centimetara je jako prijatan za plivanje , dok je nešto dublje , voda malo hladnija .

Na obali kod prve plaže postavljene su i prve pedaline za one koji još nemaju hrabrosti da udju u vodu , a i vozači skutera su tu jer je Bovansko jezero jedino , verovatno u Srbiji , gde ovim vozaćima koji ugrožavaju bezbednost plivača , niko ništa ne može . Tu su i prodavci rashladjenih pića i suncobrani , a gosti su osim iz Aleksinca i Sokobanje i gosti koji u velikom broju pristižu kao turisti , uglavnom stascionirani u Sokobanji ili u nekim od mnogobrojnim vikendicama na jezeru . Veći broj posetioca očekuje se svakim danom jer je i turistička sezona počela .

Nivo vode je nešto viši , nego uobičajeno, te je prva kaskada potopljena , ali je zato plaža od strane Komunalnog preduzeća Aleksinac , uredno sredjena i svi mobilijari su ispravni . Stigli su i prvi bovanski nomadi koji polako postavljaju šatore i tu provode po nekoliko meseci , s obzirom da su prehranbene prodavnice u selu Bovnu dobro snabdevene . Naravno , još uvek nema tuševa na plaži ali nomadi sami kažu da je bovanska voda dosta čista i da nju koriste za tuširanje i pranje posudja .

Put Aleksinac – Sokobanja postaje sve frekventniji i treba voziti oprezno , što zbog povećanja broja vozila , što zbog zaprežnih vozila , traktora i freza jer je poljoprivredna sezona u jeku . Najveću opasnost predstavlja klizišta izmedju sela Bovan i Bovanskog jezera i prosto je neshvatljivo da taj problem nikako da se reši već godinama , a direktno ugroižava živote mnogih prolaznika .

BONUS VIDEO : OPASNOST NA BOVANSKOM JEZERU