ALEKSINAC.BIZ  V I D E O . Tekst i foto Dušan Stevanović

Konačno je došlo lepo i sunčano vreme, što su ljubitelji prirode iskoristili da otvore sezonu na Bovanskom jezeru. Iako , temperatura vazduha i nije toliko visoka, iznenadjujuće je da je temperatura vode dostigla 24 stepena, što je sasvim dovoljno za ugodno kupanje na Bovanskom jezeru. Javno kumunalno preduzeće iz Aleksinca je , za početak sezone, pokosilo travu i počistilo plažu, a postavljeni su i kontejneri jer se očekuje veliki broj posetioca. Na plaži i dalje nema tuševa i pijaće vode, što predstavlja veliki problem posetiocima. Naravno, neko će reći da Bovansko jezero i nije namenjeno turistima , već da se meštani aleksinačke opštine snabdevaju vodom. Ali tako je već 40 godina, pa će tako biti i ovog leta.

Što se tiče same vode, ona je čista i bistra ali u njoj ima dosta algi. Interesantno je da niko nije zadužen za čišćenje algi iz  vode i da to rade sami kupači , naročito kada nivo vode padne. Medju algama, često se mogu videti i ribe,rakovi i školjke ali i po neka vodena zmija, koje nisu opasne ali nije baš prijatno plivati zajedno sa njima.

Vlasnici vikendica ubrzano  pripremaju svoje apartmane i privatne plaže za najezdu gostiju iz svih krajeva Srbije, a rečeno nam je da će cena biti ista kao i prethodnih godina, a to je 5 evra po krevetu. U našu redakciju stiglo nam je i par pritužbi od strane vlasnika vikendica na ribočuvarsku službu sa zamerkom da se „ šepure“ po jezeru motornim čamcem, dok je njima dozvoljeno da koriste samo one na električni pogon.

Na Bovansko jezero su stigle i prve pedaline, a sat vožnje košta 400 dinara. Pored toga, mogu se iznajmiti i suncobrani po ceni od 100 dinara,kao i popiti kafa, kuvana na „otvorenom“ .