POČELO IZDAVANJE LEKOVA NA ELEKTRONSKE RECEPTE

Papirni recepti od 1. januara trebalo bi da padnu u zaborav. Izdavanje lekova u apoteka vršiće se putem elektronskih recepata. Ovo nije samo ideja , jer je realizacija ovakvog načina izdavanja lekova već počela u apotekama koje pripadaju Udruženim apotekama Niš, ali i Aleksincu, Ražnju, Merošini. Doljevcu, Gadžinom Hanu i Svrljigu.

Pacijenti već sada mogu podići lekove i svoju mesečnu terapiju na elektronski recept, kaže Tanja Arsić, pomoćnik direktora Udruženih apoteka Niš, a sve potrebne informacije u vezi sa ovom novinom, prema njenim rečima, pacijentima će pružiti njihovi farmaceuti

“Kada se radi o Udruženim apotekama Niš, mi smo za elektronske recepte spremni još od februara ove godine”, kaže Tanja Arsić.” Poslali smo zahtev Ministarstvu zdravlja i dobili saglasnost, tako da smo već tada mogli da realizujemo elektronske recepte iz Srbije gde su krenuli sa ovakvim načinim propisivanja. Prve recepte koji smo dobili su bili iz Vojvodine i Beograda, a sada već kreću i recepti iz okolnih mesta, iz Paraćina, Ražnja i ostalih okolnih opština koje su prve krenule sa ovom novinom”.

Kod uvođenje ove novine  Udržene apoteke Niš,  imaju odličnu saradnju sa ustanovama primarnog zdravstva u Nišu, sa Domom zdravlja i Medicinom rada u Nišu, naglašava Tanja Arsić.

“Oni su nam i glavni propisivači elektronskih recepata. Medicina rada je krenula pre neki dan, a sada kreće i Dom zdravlja. Za sve ko nsultacije, za sve probleme, bilo kakve informacije koje su vezane za hronične terapije, određenih izmena koje su nastupile sa elektronskim receptima, pacijenti mogu da se obrate našim apotekama, mogu i da dođu da pogledaju kako izgleda elektronska aplikacija i da se izbegnu sve nedoumice pre nego dođu da podignu svoju terapiju”, kaže ona i apeluje da pacijenti budu strpljivi posebno kada prvi put dođu sa propisanom terapijom. Posle toga sve postaje rutina i za njih će sve ovo biti velika olakšica jer neće morati ponovo da idu po papirni recept za ponovno propisivanje kod lekara. Moći će da podignu svoju terapiju u bilo kojoj apoteci širom grada i okolnih mesta bez odlaska lekaru

Elektronski recept važi onoliko koliko je lekar propisao terapiju. Postoje akutni, obnovljivi i neobnovljivi recepti, a u kojoj će se kategoriji naći zavisi od terapije pacijenta. Recepti mogu biti propisani za jedno podizanje i za nekoliko meseci, a maksimalno broj je šest.

“Lekari su potpuno informisani o svemu. Oni procenjuju u kakvom je stanju pacijent, a ukoliko je stabilan u svojoj terapiji i pacijet duži vremenski period ima istu terapiju, propisaće jedan recept u papiru, i to je taj prvi recept. Lekar će naznačiti da li je obnovljiv i za koje vreme. Nakon toga pacijent sa tim prvim receptom dolazi do apoteke, podiže terapiju, mi elektronski evidentiramo da je podigao terapiju, popunjavamo ček listu u kojoj upisujemo o kom leku se radi i za koje vreme. Bitno je samo da pacijent zapamti kada može da podigne sledeću terapiju jer postoji termin za propisivanje novih količina lekova sa odstupanjem od plus, minus sedam dana. Ako je propisana terapija danas, pacijent za mesec dana može da dođe da podigne novu terapiju. Zbog toga molimo pacijente da zapišu datum kada može sledeći put da dobije lekove kako ne bi došli u nepriliku jer moraju u tom pogledu da budu precizni”, objašnjava Tanja Aarsić.

Recept ima termin važenja od 15 dana, ukoliko je u pitanju hronična terapija to je tri dana i sedam dana ako je u pitanju narkotika

“Lično smatram da će se na ovaj način poboljšati usluga kod lekara jer će oni sada imati više vremena koje će provesti sa pacijentima kada se radi o hroničarima”, dodaje Tanja Arsić. “ Pacijenti iz drugih gradova mogu, dok su u Nišu, u niškim apotekama da podignu lekove To mogu da učine širom Srbije gde elektronski recept funkcioniše”.

“ Ovo je spas za pacijente ali i za lekare. Lekari će imati više vremena za nove pacijente, prevenciju , savetovanje i neće se zadržavati sa hroničnim koji dolaze samo da bi podigli recepte . To je i spas za pacijente jer neće morati svakog meseca da idu kod izabranog lekarapo svoju terapiju. Nekom je lekar blizu, nekome nije. Apotekama je svejedno da li rade sa papirnim ili elektronskim receptima, ali ipak je brže i lakše elektronskim putem” kaže apotekarka Milena Panić u apotec”Gudvill” i na Bulevaru Nemanjića u kojoj se lekovi već izdaju putem elektronskih recepata.

Izvor jug  press