Porodica iz Aleksinca 10 meseci u mraku čeka pravdu

Četvoročlana porodica Janković koja živi u jednoj od stambenih zgrada u Aleskincu, skoro godinu dana je bez struje. Kontrolom mernog mesta je utvrđeno da njihovom strujomeru nedostaju deo stakla i državna plomba. I to nije usamljen slučaj na jugu Srbije. Jankovići, kao redovne platiše, pokušavaju da dokažu da nisu krivi. Dok Sud ne utvrdi ko je u pravu, oni će ostati bez struje – i po ovako hladnom vremenu.Deset meseci Jankovići žive bez bojlera, frižidera, usisivača i televizora, u stanu na petom spratu. Primorani su, kažu, da se greju na drva kako bi zagrejali bar jednu sobu

„Stavim veliki lonac na peć i kuvam vodu, pa tako perem stvari, ali nemam vremena, pa jednu po jednu perem kad stignem. Tako i kupam decu“, kaže Jelka Janković.

A sve je počelo u aprilu prošle godine, kada im je bez najave isključena struja i dostavljen obračun od 123.000 dinara za neovlašćeno utrošenu struju.

„Taj račun kako ću da platim, stvarno ne znam. Sa platom od 20.000 dinara, teško, veoma teško“, ističe Saša Janković iz Aleksinca.

Jankovići su tužili distribuciju, sud je odbacio tužbu, pa je žalba upućena Višem sudu u Nišu.

„Savet građanima je da vode računa o svojim brojilima, da ako se nalaze u zgradi brinu o svojim mernim mestima i o drugim brojilima koja se nalaze na tabli u zgradi“, kaže rukovodilac pogona EPS-a u Aleksincu Dragoslav Pavlović.

Janković kaže da zna da je bio dužan da proveri strujomer, ali i da je redovan platiša kome su redovno stizali računi za struju, pa nije imao potrebe da silazi tamo gde su strujomeri.

U skučenom prostoru u ulici Vuka Karadžića 17 u Aleksincu, koji se ne zaključava, nalazi se ormarić sa 15 strujomera. Ni ormarić se ne zaključava. Ti strujomeri su kontrolisani, kako piše, 30. maja 1989. godine. Sašin strujomer je bez dela stakla i plombe, pa se postavlja pitanje ko može da spreči nekoga sa ulice da uđe, skine plombe i odmah okrivi nekoga od korisnika strujomera.

„Kako da ih čuvamo, kada su vrata dole otvorena?“, napominje komšija Živorad Madžić.

Komšinica Jasmina Vrtačnik kaže da se mesecima pitaju šta da rade, ali da im je rečeno da vrata ne smeju da zaključavaju.

Jankovići se nadaju da će do sledeće zime dobiti struju.

„Za proteklih šest godina, u Aleksincu je smanjena krađa struje, iako i dalje svakog dana kontrolori pronađu po jedan neispravan strujomer“, objašnjava Saša Janković iz Aleksinca.

.rts, novinar Dragana Sotirovski , foto Dušan Stevanović