Prijem ukupno 160 tužilačkih i sudijskih pripravnika u sudove i tužilaštva u Srbiji obaviće se po prvi put kroz testiranje kandidata, polaganjem testa znanja. Testiranje će sprovesti Pravosudna akademija, a od ukupnog broja, na jugu Srbije biće posla za 32 pravnika.

Ispiti se sprovode nakon javnog konkursa Ministarstva pravde od 15. decembra prošle godine.

Kako ističe direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić reč je o odluci Ministarstva pravde da raspiše konkurs za prijem pripravnika u sudovima i tužilaštvima širom Srbije.

Pripravnički staž traje 2 godine i za to vreme, pripremaće se i u praksi za polaganje pravosudnog ispita, pohađanje Pravosudne akademije i ulazak u pravosuđe Srbije kroz prvu sudijsku odnosno tužilačku funkciju – istakao je Vujić.

Najveći broj kandidata na pripravničkim pozicijama biće primljen upravo u sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Na jugu Srbije posla će biti i za pravnike u Bujanovcu, Leskovcu, Vranju, Aleksincu, Pirotu, Dimitrovgradu i Prokuplju.

Govorimo o 58 sudova, koji ukupno primaju 121 pripravnika i 16 tužilaštva koja primaju 39 pripravnika. Od toga, na jugu Srbije biće posla za 32 pripravnika – objasnio je direktor.

Uloga Pravosudne akademije, dodaje Vujić, je da testira znanje svih zainteresovanih kandidata koji su završili Pravni fakultet, a da nisu položili pravosudni ispit, kako bi se odabrali najbolji pojedinci da osveže pravosuđe.

Svi primljeni pripravnici biće primljeni u radni odnos na 3 godine, a oni neće volontirati kao do sada, već će za svoj rad primati platu.

Ispit za tužilačke pripravnike održaće se 29. maja od 11 sati na Pravnom fakultetu u Nišu. Na istoj lokaciji 5. juna od 11 sati biće testiranje za sudijske pripravnike.

Izvor južne vesti, Autor Lj.F , Foto D.St