Na strelištu „Šumatovac” kod Aleksinca održana je kombinovana taktička vežba „Falkon 18”, na kojoj su učestvovali pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Grčke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Grčke demonstrirali su vrhunsku vatrenu osposobljenost i sposobnost da efikasno izvrše zadatke protivpobunjeničke borbe uz upotrebu specijalnog desanta, objašnjava se u saopštenju.

Vežbi su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, načelnik Direktorata za operativne poslove oružanih snaga Republičke Grčke pukovnik Georgis Papageorgiu, vojni izaslanik Republike Grčke u Srbiji pukovnik Antonios Patelis i drugi gosti.Brigadni general Veličković je pohvalio učesnike vežbe za odličan i sinhronizovan rad na terenu.
– Kroz ovakve aktivnosti se razmenjuju iskustva i možemo da vidimo kako to rade iste ili slične jedinice u okruženju i svetu, možemo da učimo od njih, ali i da prenosimo znanja pripadnicima oružanih snaga prijateljskih zemalja – istakao je general Veličković.Pukovnik Papageorgiu izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne organizacije vežbe i iskazane obučenosti i morala kod svih učesnika na vežbovnim aktivnostima. Izvedena vežba je osmišljena da razvije i unapredi borbenu sposobnost i uveća interoperabilnost između grčke i srpske vojske. Na vežbi se moglo videti više segmenata, objedinjenih u celinu, poput padobranskog skoka, blokade rejona, helikopterskog desanta uz pomoć užeta, protivpobunjeničke borbe i borbe u urbanoj sredini.Pripadnici dva mešovita tima Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Grčke su tokom vežbe precizno pogodili svih 58 ciljeva i dokazali da su u potpunosti osposobljeni za realizaciju specijalnih zadataka, navodi se u saopštenju.

Izvor Politika, Autor M.G