POŽARI U ZIMSKOM PERIODU

Piše Dušan Stevanović

Zvanično je kalendarski stigla zima, kao i grejna sezona u ovom delu godine.  Samim tim je zbog grejanja povećan rizik od nastanka požara i to najčešće u kućnim domaćinstvima,  radnim organizacijama i ostalim objektima zatvorenog tipa.

        Kako se navodi iz aleksinačke vatrogasne službe, najčešći uzroci požara su ljudski faktor, loše održavanje elektroinstalacija, ali i sistema za grejanje, a sa dolaskom hladnijeg vremena ljudi imaju obicaj da lože šta stignu (zbog besparice), i to: cipele, staru odeću, lakirani parket, plastične flaše…. Spisak stvari je neverovatan! Začudili bi ste se, šta sve može…

  Razgovor  je vodjen sa inžinjerom  Zaštite od požara  g. Zoranom  Tasićem koji nam je rekao : –

        “ U zimskim uslovima najčešći uzroci požara su kvarovi na elektoinstalacijama, ali i zaboravljanje isključivanja elektičnih uredjaja. To mogu biti šporet, pegla, TA peć i drugi električni aparati. Kad je reč o kvarcnim pećima, blizina tkanine ili nekog materijala  koji su lako zapaljivi može dovesti  do ozbiljnih požara , dok u poslednje vreme raste i rizik od nestučnog rukovanja gasom” .

        Najčešće žrtve su starija lica, ali i obolela lica koja su prepuštena sama sebi.

        Stariji, prepušteni sami sebi, teško pokretne osobe i sa invaliditetom mogu češće biti žrtve požara. Često nedovoljna obučenost starijih lica obolelih od senilnosti i drugih bolesti za postupanje u slučaju požara može biti kobna. Mnogi od njih stradaju jer su pokušali sami da ugase vatru, a statistika ukazuje da je najveći broj starijih lica preminuo usled gušenja.

         Medjutim i veliki broj požara se dogodi u domaćinstvima.  “ Domaćice najčešće pribegavaju prvom rešenju, u panici,  kad im  se u tiganju ili šerpi zapali ulje, polivaju ga vodom. Ovo je pogrešan način jer voda ne gasi ulje već  ga potiskuje  i raspršuje na okolinu. U blizini su najčešće zavese i odatle kreće požar! Zapaljeni tiganj prekriti mokrom krpom ili tkaninom u sudoperi kad se ukloni sa šporeta”. “ Kod neispravnih instalacija smo nailazili i na ljude koji su zamenili osigurače velikim ekserima,  jer im je sklopka stalno izbacivala struju. Zapalila se kontrolna tabla i izgoreo je veći deo kuće. Šteta je bila višestruka, a trebalo je samo zameniti osigurač !’’

                                                            Vatrogasci gase veliki požar

       “Svi mi posedujemo neko znanje o zaštiti od požara , ali nedovoljno, jer i kad se to dogodi u našoj blizini veliki broj ljudi, u strahu i panici, zaboravlja osnovne stvari i samim tim ugrožava  svoj  ali i tudji život! Naša domaćinstva u malom broju imaju aparate za gašenje požara, te ako niste u stanju da u prvom minutu sami lokalizujete požar pozovite vatrogasnu sluzbu na 193 i MUP na 192 i bezbedno predjite na sigurnu lokaciju”.

           Posetite sajt vatrogasne jedinice ili MUP-a i obnovite svoje znanje! Evo vam i nekoliko pravila da se podsetite:

–          Ne ostavljajte šporet uključen bez nadzora,

–          Nemojte pušiti cigarete u krevetu,

–          Redovno proveravajte elektroinstalacije, grejna tela i sisteme,

–          Držite upaljače i šibice dalje od dece,

–          Nemojte koristiti grejna tela na gas ili sa otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama koje imaju slabu ventilaciju,

–          Redovno čistite odžake na kućama ili zgradama.

             G.Tasić nam je preporučio da se pridrzavamo ovih pravila zastite i tako smanjimo potencijalnu  pretnju po život, zdravlje i materijalna dobra koje smo godinama sticali, a neznanjem olako izgubili!