„Rubište“ osvojilo najviše nagrada na Festivalu

Najbolji dramski tekst na sinoć završenom Festivalu praizvedbi u Aleksincu je „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića, ali je najviše nagrada osvojila predstava „Rubište“u režiji Kokana Mladenovića u izvođenju Šabačkog pozorišta. Specijalna povelja za doprinos srpskoj drami uručena je Vidi Ognjenović.

Za aleksinačku publiku najveća nagrada je sam  Festival koji je, kako smatraju, najbolji od svih dosadašnjih.

Najbolja predstava po mišljenju i publike i žirija je „Rubište“ po tekstu Ninoslava Đorđevića, ne toliko poznatog pisca među glumcima. Ovoj predstavi šabačkog pozorišta pripala su nagrade i za najbolju mladu glumicu – Kristini Pajkić i za najbolju režiju.

„Pozorište mora da ima prava da rizikuje, mora da ima prava da eksperimentiše, mora da ima prava na neuspeh“, naglašava reditelj Kokan Mladenović. „Takvim odnosom prema kulturi nivo rizika sveden je na minimum, a to se najviše prelama preko mladih glumaca, mladih reditelja i mladih pisaca.“

Ivana V. Jovanović, nagrađena za najbolju glumicu (predstava „Maestro“) smatra da je dobar tekst sjajno polazište za sve, „za rediteljsko iščitavanje, za glumačko ostvarenje“.

Svojim prisustvom na sceni u Aleksincu, priznanje Festivalu odala je Vida Ognjenović, doajen srpske dramaturgije, dobitnica Povelje za doprinos srpskoj drami:

„Festivali znače mnogo, iako neki misle da ih ima suviše, ja mislim da su pozorišni festivali žila kucavica kulture.“

Festival prvoizvedenih predstava sa iskrenim trudom organizuje Centar za kulturu u Aleksincu, uz podršku Opštine, a prvi put ove godine i Ministartsva kulture i informisanja.

Izvor RTS, novinar Lidija Georgijev