SADA I ZVANIČNO OFORMLJENO UDRUŽENJE ŽENA „BISERKE“ IZ DRAŽEVCA

www.aleksinacbiz.com , Redakcija

Nakon kraćeg perioda ali sa dosta aktvnosti u Mesnoj zajednici Draževac , konačno je i zvanično oformljeno Udruženje žena „Biserka“ .

O ovom novom Udruženju ali i vrlo uspešnom , pričali smo sa njihovim članicama Milenom Andjelković , Ivanom Nikolić i Milicom Petrović koje su za naš portal rekle :

– Na ideju smo došle spontano, u razgovoru, uvidevši da malo našeg truda može doprineti mnogo. Najpre, formiranjem Udruženja dobili smo više kvalitetnog vremena provedenog sa našom decom, a samim tim smo dali podršku kao i pomoć našim prijateljima koji igraju u Kulturno umetničkom društvu „Biser“. Oni su nam kumovi na neki način jer su nam dali ime „Biserke“. Na posletku, uvidele smo da promene na bolje kreću od nas samih a pošto nam je ta promena zajednički cilj , sled događaja je bio logičan .

Sada Udruženje ima 17 članica koje se , pored pripreme tradicionalnih jela ,bave i negovanjem, očuvanjem i zastitom tradicionalnih i duhovnih vrednosti . Na taj način pružamo podršku razvoju i osnaživanju drustveno osetljivih grupa, posebno dece i omladine , žena iz ruralnih sredina kao i društva u celini . Takođe, Udrženje se bavi afirmacijom starih zanata i starih tradicionalnih načina i metoda izrade predmeta domaće radinosti . Pored stalnih članica Udruženja , u svim manifestacijama uključena su i deca i supružnici članica , i svi radimo na osnazivanju zajednice (sela) kao jedna porodica . Prvi put smo započele priču i organizaciju na nasoj manifestaciji u Draževcu ,a posle smo nastupale u Velikom Drenovcu , gde smo uzele prvo mesto za „Najlepšu pogaču , a drugo mesto za „Najbolji gulaš, i tako postali sveukupni pobednik , kao selo i Mesna zajednica.

Nastupale smo i u Tešici na „Červišijadi“ , gde smo osvojile prvo mesto u pripremi Červiša i 2.mesto za „Naj Štand “ .Bile smo i učesnici na manifestacijama Miholjski susreti u Glogovici i Aleksincu , Na HAPPY TV smo zajedno sa UG „RADINOST“ predstavljali opštinu Aleksinac . Išle smo na razne seminare i edukacije vezane za očuvanje ,negovanje i predstavljanje tradicionalnih nasleđa.

Što se planova za budućnost tiče, ideja imamo pregršt ali sve što je brzo to je i kuso, pa idemo korak po korak. Planiramo da ojačamo i održimo partnerske odnose sa Kulturno umetničkim društvom i Mesnom zajednicom Draževac . Takođe da nastavimo saradnju i prijateljske odnose sa ostalim udruženjima kao i opštinom Aleksinac .

U narednom periodu naša pažnja će biti usmerena ka adaptaciji etno kuće što svakako ne znači da se nećemo odazvati pozivima za učešće u nekom projektu ili učešću na nekoj manifestaciji. Mi smo uvek za akciju i saradnju dokle god to donosi dobro za našu zajednicu – rekle su nam na kraju razgovora ove tri članice Udruženja žena “ Biserke“ .

BONUS VIDEO : KUD „BISER“ DRAŽEVAC