Savremeniji način operacije želudačne kile ,od sada , u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Lekari niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju izveli su zajedno sa kolegama iz Beograda laparaskopsku operaciju želudačne kile. Kažu da to nije prva operacija tog tipa u Nišu, ali da je reč o novijoj proceduri, koja bi trebalo da zauvek rešava probleme pacijenata i nakon koje sledi brz oporavak.

Načelnik Prve hirurške klinike Kliničkog centra Ognjan Skrobić ističe da su prve takve operacije dobro prošle i da je ideja da za početak u Nišu bude 20-30 takvih intervencija godišnje.

U Srbiji, konkretno kod nas, odradi se oko 100 takvih operacija godišnje. Mislim da bi Centar u Nišu trebalo da gravitira bar 20-30 godišnje u startu. Mislim da je to za početak dovoljno. Poenta nije da se teži velikim brojevima u startu, već kvalitetu rada, a brojevi će doći sami po sebi – poručuje Skrobić.

Šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Simić navodi da je ta intervencija rešenje za one koji dugo imaju tegobe poput gorušice i smetnji u radu srca i pluća.

U Nišu smo uradili dve operacije u trajanju od po 45 minuta do sat vremena. Jednom takvom operacijom pacijenti rešavaju doživotno svoje probleme, a već za dva dana će biti u kućnim uslovima i nastaviti oporavak u svojoj sredini, na koju su navikli, potpuno oporavljeni, u vrlo kratkom periodu bez ikakve potrebe za terapijom lekovima – objašnjava on.

Simić dodaje da to nije rutinska operacija i da se izvodi samo još u Centru za hirurgiju jednjaka Prve hirurške klinike, jer je tehnički zahtevna i jer podrazumeva složenu pripremu bolesnika.

To je prijateljska priča između univerziteta u Beogradu i Nišu, zahvaljujući našim sjajnim odnosima koji postoje već dugi niz godina. Nismo mi prvi koji dolazimo sa beogradskog UKC-a u Niš, niti je to prva operacija tog tipa u Nišu, ali je potpuno drugačiji filozofski koncept i pristup. Želeli smo da im našim savetima i iskustvom pomognemo da uvedu u svoju standardnu svakodnevnu hiruršku praksu jednu noviju proceduru minimalno invazivne operacije želudačne kile – zaključuje Simić.

Inače, prema rečima direktora niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Bojana Jovanovića, tu se ukupno godišnje obavi oko 1.200 operacija, onda kada nema kovida.

On tvrdi da je Centar dobro opremljen i da se ovih dana očekuje novi laparaskopski sto, koji bi omogućio još moderniji pristup pacijentima.