SVE ALEKSINAČKE BOLESTI

Piše Slobodan Petrović Cobi , foto www.aleksinac.biz

Dok ovih dana korona virus seje panični strah u svetu,u poslednjim satima i u Evropi,da se podsetimo ranije pošasti koja je više puta harala Evropom i to opet iz daleke Azije,pa preko Turske i Carigrada na Sofiju,Plovdiv,Prištinu,Kumanovo,Niš,do šančeva ispred Aleksinca i Miloševih gvardijana.
Kuga.
Od 1837 do 1839 pa i 1840 Niš je izgubio oko 19 000 stanovnika,koji su umirali od kuge sa procentom 53% smrtnosti.Niš beše štrokava turska kasaba sa uskim blatnjavim ulicama kojima je tekla otpadna voda i djubre,gusto prenaseljen,bez osnovnih higijenskih navika.
U celom pak području i južno od Niša umrlo je ukupno oko 40 000 ljudi.Tada je niški pašakuk imao samo 60 hiljada ljudi.
Da zlo bude veće 11.januara 1838 Aleksinac i Niš pogodio je razoran zemljotres.
Kodža Miloš knjaz Serbski tada nije merio temperaturu Turcima i Cincarima kiridžijama na granici, već je pozvao stručnjake iz Rume u karantin,ćumruk,
/glavni ćumrukdžija Vasilije Dimitrijević/
i efikasnim merama i uz jako angažovanje gvardijana i vojske i dva lekara karantinska sprečeno je da kuga ode u Evropu i prepolovi je.Kažu da je i sam preživeo neki oblik kuge.Zato je svaki putnik za Srbiju imao temperaturu ili ne morao da odleži u karantinu nekoliko nedelja,pa tek onda da udje u Srbiju.
Zašto baš eksperte iz Rume.Zato što su imali iskustva sa tzv „iriškom kugom“ koja je od 4500 stanovnika Iriga usmrtila 2500.Irig je sasvim blizu Rume.
I tada je 1795 i 1796 sprečen ulazak kuge u Austriju.
Evropa treba da je Srbima večito zahvalna.
Korona virus uzima maha i očigledno mutira.Bojim se da prava pošast tek sledi.Taj,ili neki drugi.
Mesija će sići na Zemlju,odavno ga grešni čekamo i njegov strašni sud.Narednih godina,možda decenija.
Apokalipsa sledi.