PROFESOR NIJE NARUŠIO UGLED VASPITAČKE ŠKOLE

Pišu V.novosti , autor J.Ć ,

OSNOVNI sud u Aleksincu oslobodio je optužbi profesora Visoke škole za vaspitače u Aleksincu Miroslava Kuku da je 15. januara 2019. uvredio bivšeg direktora a sadašnjeg predavača Stojana Obradovića, objavljivanjem netačnih informacija u našem listu i na portalu.

Reč je o tekstu „Veliki brat nadgleda profesore“, koji govori o tome da je Obradović, dok je bio direktor te aleksinačke škole, preko kamera u školi, a od svoje kuće, godinama vršio nadzor nad zaposlenima i studentima. Obradović je zbog toga podigao privatnu tužbu protiv Kuke, ali i protiv urednice našeg lista koja je tekst objavila.

Na osnovu sudski iznetih dokaza profesora Kuke, a koji su u suprotnosti sa izveštajem Etičke komisije, za koju Kuka tvrdi da je svesno i sa umišljajem zataškavala Obradovićeve radnje, sud u Aleksincu je oslobodio optužbi Kuku i list „Novosti“.

Obradović je odustao od žalbe na prvostepenu sudsku presudu, te je platio sve sudske troškove tokom ovog procesa, kako profesoru Kuki, tako i „Novostima“.

Kako su „Novosti“ pisale, profesor u Visokoj školi za vaspitače Miroslav Kuka izneo je optužbe na račun bivšeg direktora te ustanove Stojana Obradovića, da je sa kućnog računara putem video-nadzora godinama posmatrao prostorije škole i time ugrožavao privatnost studenata i profesora, a u audio-zapise koji to dokazuju novinari našeg lista imali su uvid.

Kuka se za kršenje zakona prvo obratio nadležnima u Visokoj školi u Aleksincu, potom Inspekciji Ministarstva prosvete, ali pošto su odbili da reaguju na njegove prijave, obratio se medijima. Kako se čitav slučaj ne bi zataškao, Kuka je podneo privatnu krivičnu prijavu za kršenje zakona.