SVEČANO PROSLAVLJEN DAN RUDARA

 TV VIDEO

Povodom proslave 6.Avgusta “Dana rudara” Srbije, MZ Aleksinacki Rudnici je organizovala program u njihovu čast. Program  se odvijao na školskom igralištu  „OŠ Jovan Jovanović  Zmaj“ uz veliko prisustvo njenih žitelja i  gostiju iz okolnih mesta.  Budući da se aleksinačka opština u Srbiji tretira kao rudarska i ima zavidnu tradiciju preko sto godina, organizacija programa se odvija prilično uspešno, već dugi niz godina pa tako i ove.

Istorijat Aleksinackog Rudnika doseže još od 19 veka i to krajem 70tih godina, kada je otvoren prvi ugljenokop za potrebe lokalne industrije. Prvi vlasnik je bio Johan Apel koji je podigao i prvu pivaru jos 1865 u Aleksincu.a prve tone uglja poslužile su kao pogonsko gorivo za pivaru. Pivara je kasnije  preseljena u Niš.

Kasnije je rudnik prodat belgiskim vlasnicima,koji su modernizovali ugljenokop investirajući znatna sredstva u istraživačke radove, a povezali su i ugljenokop sa prugom modernog koloseka.Vlasnici su se menjali godinama, dok ih srpske vlasti nisu preuzeli od Nemac , nakon oslobodjenja, 15 maja 1945g.

Rudnik je uspešno radio sve do nesreće 1989, kada je stradalo 90 rudara od trovanja ugljen-monoksidom. Od tada se i naselje polako gasilo a mnogi stanovnici su se preselili u Aleksinac ili u gradove koji imaju svoje rudnike.

Medjutim, tradicija je ostala, a MZ Aleksinački Rudnici se trudi da je prenese novim pokolenjima u nadi da će novi investitori doći, jer su otkrivene rezerve uljanih škriljaca za eksploataciju narednih 80god.

Sam program je obilovao igrama i pesmama iz naših krajeva. KUD Aleksinački rudnici je otvorio program sa igrom iz Niške banje.

Skoro svaku numeru je pratio i orkestar “To je To”, a svirali su  i Andrija Radovanovic  i Jovan Radev. Nastupao je i “Hor Ergelezi”, koji je pevao Bajaginu muziku na struju i pesmu Dejana Cukića „Ja bih da pevam još malo”

Glavni izvodjač  je bila “Zvezda Granda’’ Lidija Musić iz Ostrovice kod Niške banje koja je otpevala nekoliko numera i oduševila  sve prisutne. Za kraj je odsvirano  nekoliko narodnih kola, gde se u igri priključilo lokalno stanovnistvo.

Lepo veče i biće ih još. Dodjite nam opet  Pozdravljamo, vas uz rudarski  pozdrav “Srecno!”

 

Tekst i foto :  Zoran Tasić