VIDEO : “ SVETI TRIFUN “ OBELEŽEN U RAŽANJSKOJ OPŠTINI

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst i kamera , you tube aleksinacbiz( pritisnite „PRATI“. subscribe )

Dan vinogradara “ Sveti Ttrifun “ ili u narodu poznat kao “ Zarzojla “ obeležen je i u ražanjskoj opštini .

Manifestacija je počela sečenjem slavskog kolača u  crkvi “ Svetog Ilije “  , a nastavljena je rezanjem loze u selu Lipovcu  kod Ražnja . Deo ovogodišnjeg kolača dosadašnji kolačar Zoran Glišić predao je novom kolačaru , učitelju Goranu   Todoroviću .  

Ražanjski kraj je , inače , poznat po vinogradima i malim porodičnim vinarijama , gde se pije ekskluzivno vino , staro i po nekoliko godina .

Najpoznatije vinarije u ovom kraju su vinarija “Todorović “ iz planinskog sela Lipovca kraj Ražnja koja svoje vino izvozi u zemlje  Evropske unije , a u buduće će to vino moći da se pije I u Americi  , kao i vinarija “ Čaša vina i priča “ iz  sela Pretrkovac .

Evo šta o tome kaže vlasnik vinarije Todorović , Slaviša Todorović

  • Vinarije su sada dobar posao I vinogradi se isplate ako groždje pretvorite u vino . Sva srpska vina se dobro prodaju na tržištu , a polako počinjemo da izvozimo I u inostranstvo .

O problemima koje imaju vinogradari I voćari u ražanjskom kraju ali I u ostalim krajevima,  govorio je Predsednik udruženja “ Voćara I vinogradara “ Bratislav Milosavljević

  • Najveći problem je nestabilna cena . Nije samo u pitanju groždje već I ostali voće . Proizvodjači nikad nisu sigurni , kolika će cena biti naredne sezone . Zato sa strahom iduu nova ulaganja . Jednostavno , potrebna nam je odredjena sigurnost I organizovan otkup naših proizvoda .

Organizatori ove manifestacije bili su Udruženje Voćara I vinogradara iz Ražnja ,  Udruženje proizvodjača voća “ Pardik “ iz sela Pardik I  Vinarija “ Todorović “ , pod pokroviteljstvom opštine Ražanj .

Inače, veruje se da Sveti Trifun ,na svoj praznik ,  u zemlju pobode ugarak i od tog dana počinju topliji dani , pogodni za voćarske zasade .

BONUS VIDEO : “ ZAREZOJLA “ U LIPOVCU KOD RAŽNJA