ТУРЧИН ФЕВЗИ КУПИО И “ НИШ АУТО „

ПРЕДУЗЕЋЕ „Ниш ауто“ је после приватизације више пута мењало власнике и делатност, а убудуће ће њиме газдовати турски инвеститор Февзи Шиљик и нишка компанија „Тристрел“, који су имовину пропале фирме купили из стечаја.

Февзи Шиљик , Фото Душан Стевановић

Шиљик је пазарио простор на углу Булевара 12. фебруара и Улице Александра Медведева, па планира да инвестира чак десет милиона евра, док је власнику „Тристрела“ Миши Игњатовићу примамљивији био погон за прераду дрвета и воћа у Првој Кутини.

Како год било, „Ниш ауто“ је добио нове власнике који поручују да ће само делимично променити делатност. Тако ће уместо салона аутомобила на територији Градске општине Црвени Крст – на хектару и по прекопута касарне „Кнез Михаило“ – који је тренутно издат у закуп, „нићи“ нови хотел и аутомобилски центар са асортиманом из свих сегмената везаних за ову индустрију.

– Током наредне две године ћу потпуно променити изглед овог простора. Задржали смо двадесетак радника које смо затекли, али ће развојем инвестиције бити потребе за новим запошљавањем – каже Шиљик, који је власник и хотела „Босфор“ на ауто-путу Е-75, код скретања за Алексинац. 

Каже и да су његови земљаци и те како заинтересовани за инвестирање у Србији, па се ускоро може очекивати отварање још шест нових фабрика…

Истовремено, погон за прераду дрвета и воћа у Првој Кутини – познат и као „Корпара“ – купила је компанија која већ две деценије успешно послује у машинској индустрији. Из „Тристрела“ поручују да неће напуштати прераду дрвета и увелико преговарају са једном познатом светском компанијом која има своје тржне центре широм света.

– Поред тренутно ангажованих 40 радника, мораћемо да запослимо још најмање 60. Већ смо почели са обукама и тренинзима, а у току је и обнова производних погона – закључује власник фирме Миша Игњатовић.
ФЕВЗИ Шиљик (у кругу) је и потпредседник групације која окупља око 300 турских привредника који су одлучили да инвестирају у нашој земљи.

– Рођен сам у Призрену и пре 30 година ме је живот одвео у Турску, али ме је носталгија вратила овим просторима и намеравам да капитал и убудуће улажем искључиво у Србију – каже Шиљик и поносно истиче да председник Србије Александар Вучић, кад год је у овом делу земље, обавезно свраћа у његову посластичарницу „Босфор“, јер не може да одоли оријенталним специјалитетима.

Пише Елизабета Војиновић Николић