У петак штрајк упозорења просветара

 

Часови у најмање 500 основних и средњих школа у петак ће бити скраћени на 30 минута, најављују из Уније синдиката просветних радника.

Овај синдикат не одустаје од штрајка упозорења, а за исти дан заказали су и протест испред Владе Србије. Траже да држава испуни оно што је обећала пре две године, када су просветари прекинули најдужи штрајк у историји.

Према речима Јасне Јанковић, председнице Уније, суштина свих захтева је побољшање материјалног статуса просветних радника. Наставник без разредног старешинства и минулог радног стажа, каже Јанковићева, месечно зарађује око 42.000 динара. То је приближно републичком просеку, али су професори образовани далеко изнад просека и сви имају завршен факултет.

„Ускоро ће бити две године како смо изашли из штрајка, уз потписивање споразума са државом, али до данас из тог споразума скоро ништа није испуњено. Добили смо једнократну помоћ од 7.000 динара и усвојен је Појединачни колективни уговор“, напомиње Јасна Јанковић.

Плате просветара повећаване су више него другима у јавном сектору, али су оне свакако мање него код осталих. Јанковићева каже да је увођење платних разреда био један од кључних захтева за прекидање штрајка, да се држава на то обавезала, али никада није испунила обећано.

Платни разреди, који би требало да побољшају материјални положај просветара, прво су најављени за 1. 1. 2016. године. Закон који их уводи донет је нешто касније, али је његово дејство одмах одложено до 2018. године.

„Додатно тражимо да се материјални положај радника у просвети поправи исплатом награда или помоћи. Обећано нам је ће се сав новац од уштеда које сами направимо у систему, попут оних од распоређивања технолошких вишкова, распоредити запосленима. Али то се није догодило“, рекла је Јасна Јанковић.

Унија синдиката има 736 школа чланица, а очекује се да се протесту придружи бар 500. Представници Уније синдиката просветних радника Србије окупиће се у петак у 11 часова испред Владе Србије и затражити пријем код премијера. Према речима председнице Уније, када се покрене прича о финансијама министар просвете упути их на министра финансија, а овај каже да о томе мора да одлучи премијер.

TV LASER