Učenik iz Žitkovca osmislio poučnu video-igricu

NA Međunarodnom festivalu kreativnih edukativnih filmova (KREF), Lazar Pešić je kao učenik Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca, kod Aleksinca, osvojio prvu nagradu u kategoriji Minecraft-Scratch. Finalni deo ovog prestižnog festivala ove godine je održan u Štipu, u Makedoniji, na Univerzitetu „Goce Delčev“. Lazar je oduševio svojom igricom putem koje se, navodi, upoznaju zgrade u Aleksincu koje su spomenici kulture.

Učenici ove škole su i ranijih godina bili učesnici istog takmičenja, a od prošle godine osvajaju prve nagrade. Za uspehe mladih informatičara zaslužan je njihov mentor i nastavnik informatike Milan Dinić.

– Ovo je takmičenje za mene imalo poseban značaj, jer sam na početku prošle školske godine, kada smo se prijavljivali za ovo prestižno međunarodno takmičenje, bio nastavnik informatike, a na finalnom delu ovog festivala sam predstavljao našu školu i kao njen direktor. Iako je Lazar sada učenik Aleksinačke gimnazije, nastavićemo saradnju kroz pripremanje učenika naše škole za ovo takmičenje u narednom periodu – kaže Dinić.

Dvostruki dobitnik nagrade KREF-a, jer je i prošle godine osvojio prvo mesto u istoj kategoriji, kaže da igrica koju je napravio zahteva mnogo kreativnosti i znanja da bi se došlo do konačnog rezultata.

– Nije mi bilo teško da ponovim uspeh od prošle godine, jer sam imao pomoć i nesebičnu podršku mog mentora, nastavnika Milana Dinića. Još bih iskoristio priliku da pozovem mlade da mi se pridruže na mom „Jutjub“ kanalu na kom dajem korisne savete u vezi sa igricom Minecraft – kaže Lazar Pešić.

Izvor Novosti – on line , Autor D.Alihodžić , Foto D.Dinić