USKORO PRVE TUŽBE ZBOG NATO BOMBARDOVANJA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM

Piše : POLITIKA , Foto arhiva aleksinac biz 

Republika Srpska, zajedno sa advokatskom kancelarijom „Aleksić” iz Srbije i uz stručnu pomoć poznatog italijanskog advokata Anđela Fiora Tartalje, pokrenuće uskoro prve sudske postupke za naknadu štete od NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom i ugrožavanja života i zdravlja ljudi.

To je za banjalučki Glas Srpske izjavio advokat Srđan Aleksić iz Aleksinca, koji već godinama vodi veliku pravnu bitku zastupajući ljude iz Srbije koji su u proteklom periodu oboljeli od raka.

Kako je pojasnio, italijanski kolega Tartalja je zastupao italijanske vojnike koji su svojevremeno boravili na KiM, ali i u BiH tokom ratnih godina, a koji su u kasnijem periodu oboleli od raka.

„Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ja smo pre nekoliko dana boravili u Italiji gde smo se susreli sa Tartaljom koji je dobio više od 350 presuda za ugrožavanje zdravlja više od 8.000 italijanskih vojnika. On je uspeo da dokaže vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera i njegova stručna pomoć će nam sigurno mnogo značiti. Izrazio je spremnost da bude deo našeg pravnog tima  i rekao je da će uskoro doći u Banjaluku kako bismo dogovorili sve pojedinosti”, kazao je Aleksić.

Istakao je da uticaj i ugled Tartalje ima veliki domet.

Navodi i da je dokazano da su prostori Hadžića i Han Pijeska bombardovani ovom opasnom materijom, što je priznato i od strane samog NATO saveza. To je, kako kaže, sigurno ostavilo posledice po lokalno stanovništvo koje je živelo u perimetru od 50 do 100 kilometara. Dodao je i da sam izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2001. godine ukazuje na pogubne posledice ovog bombardovanja.

„Sav osiromašeni uranijum koji je korišćen na Balkanu bio je u formi projektila kalibra 30 milimetara ispaljenih iz aviona A-10 američkog ratnog vazduhoplovstva. Oko 10.000 projektila ispaljeno je u BiH, a oko 31.000 projektila na Kosovu. To ukupno iznosi skoro 13 tona osiromašenog uranijuma. Kontaminirane su ogromne površine zemljišta, ali i vode. Ako znamo da je period raspada osiromašenog uranijuma 4,5 milijardi godina onda je više nego jasno o kakvom problemu se radi”, kaže Aleksić.

Dodao je da je Srbija u poslednjih desetak godina postala prva u Evropi po broju obolelih od malignih bolesti.

Poručuje i da se svi oni koji su oboleli od raka u Srpskoj, ali i u FBiH, a bili su u spornim bombardovanim područjima mogu njima obratiti kako bi im se pravno pomoglo da zatraže određenu materijalnu nadoknadu.

„Pre samog podizanja tužbi prvo prethodi prikupljanje dokaza, što podrazumeva i medicinsku dokumentaciju. Uzeti uzorci tkiva ili krvi, slali bi se na biopsiju, odnosno ispitivanje u Torino, kako bi se pokazala i dokazala uzročno-posledična veza između bolesti i NATO bombardovanja”, naveo je Aleksić.Tartalja je, kaže, u prethodnom periodu izvršio veštačenje dokumentacije u Torinu za svoja dva klijenta iz Srbije, a jedno se odnosilo na pukovnika Dragana Stojčića koji je preminuo. On je 280 dana boravio na KiM, delu teritorije koji je NATO bombardovao uranijumskom municijom. U njegovom tkivu, nakon izvršene biopsije, kako kaže Aleksić, pronađeno je 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je minimum, ali i prisustvo dvadesetak teških metala koji izazivaju kancer, prenosi Tanjug.