ВАКУПЧАНИ СЕ ТАКМИЧЕ НА СВРЉИШКОЈ “ БЕЛМУЖИЈАДИ „

У оквиру манифестације “ Белмужијада “ такмичићесе и екипа из Вакупа и то у надвлаченју конопца . Они се надају да ће проћи полуфинале које се одржава у суботу и да ће у недељу достојно репрезентовати алексиначку општину . Они су од СРЦА  добили и канап за надвлачење ради боље припреме као и дресове са обележијима Алексинца . Ово је наставак добре сараднје коју Вакупчани имају  са сврљишким селима .

14. традиционална туристичко – привредна манифестација „Белмужијада“, која се сваке године одржава првог викенда у августу на СЦ Пастириште у Сврљигу, ове године биће одржана од 2. до 4. августа.

Првог дана манифестације биће одржан и традиционални, 13. Сабор гајдаша балканских земаља на коме ће се надметати мајстори у свирању на овом старом српском инструменту.

У забавном делу манифестације прве вечери наступиће бенд Топли мај, друге вечери естрадна звезда Милица Тодоровић, док ће последње вечери манифестације концерт одржати Халид Бешлић. Сви концерти почињу од 22 сата.

Прошле године, на Белмужијади, посетиоци су уживали у наступима Лепе Брене, Љубе Лукића и Сање Илића и Балканике.

Као и претходних година, осим главног такмичења у справљању белмужа, традиционалног јела од младог сира и пројаног брашна, одржаће се и избор за најлепшу пастирицу и најлепшег пастира, бираће се и најлепше рукотворине домаће радиности, најбоља традиционална јела и најлепши етно штандови.

Током манифестације биће одржан и пастирски вишебој, такмичење у разним старим пастирским играма, попут надвлачења конопца, бацања камена с рамена и скока у даљ. У оквиру Белмужијаде, на базенима СЦ Пастириште биће одржано и такмичење Bench – press clasic.

У забавном делу програма наступиће још и фолклорни ансамбли, гајдаши, хармоникаши, трубачи, певачи, здравичари и глумци.

Током трајања Белмужијаде у Балон сали Основне школе у Сврљигу биће одржан и четврти Сајам произвођача намештаја и текстила југоисточне Србије, на коме ће своје производе изложити многе фирме из овог краја.

Током три дана трајања манифестације Сврљиг сваке године у просеку посети више десетина хиљада људи из свих крајева Србије и иностранства, што Белмужијаду чини највећом годишњом манифестацијом у Сврљигу, а сигурно и једном од запаженијих у овом делу Србије.

Белмужијда се промовише у Нишу, као и на сввим локалним и регионалним медијима у овом крају, а ранијих година и на телевизијама са националном покривеношћу. Ове године промовисана је и у Бечу, на дводневној манифестацији “Дани српске културе”.

Покровитељ манифестације је Општина Сврљиг, а организатор Центар за туризам, културу и спорт.