VIDEO PRILOG : PRIJAVIĆU SVAKOG KO BACA SMEĆE ILI PREORAVA PUT

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinac.biz ,

Tekst i foto Dušan Stevanović

Prosto je neverovatno , da se u današnje vreme , kada svako gleda sebe , okupe meštani jednog sela i kažu „ Hajde da nešto uradimo korisno za selo , uz zajedničku slogu i rad „ .

Upravo tako , uradili su meštani pomoravskog sela Vukašinovac  , udaljenog 15 tak kilometara od Aleksinca prema Ražnju . Oni su se na inicijativu predsednice Mesne zajednice , Gordane Vasiljević odazvali pozivu oko sredjivanja dvorišta Osnovne škole „ Jovan Jovanović Zmaj „ . U trenutku , kada smo naišli , uveliko su se skidale stare i trule tarabe , palile suve grane i šiblje , menjala zardjala i iskidana žica . S obzirom da deca nemaju fiskulturnu salu u selu  , školsko dvorište puno ljuljaški , vrteških i ostalih rekvizita omogućava im da se , pre svega druže i imaju kakvu takvu fizičku aktivnost .

Iako selo Vukašinovac ima 512 žitelja , radi se na dovodjenju  nekog velikog prehranbenog dobavljača koji bi uz pomoć Mesne zajednice otvorio veći market . Treba popraviti i ulično osvetljenje tako da svako sijalično mesto radi . U planu je da se renovira i Dom kulture ali je moto , najpre , da svaki domaćin sredi dvorište ispred svoje kuće .

 

Naravno , da su pored dobre volje i rada , neophodna i sredstva  . Deo para dala je i sama predsednica Mesne zajednice koja je 30 godina provela u Švajcarskoj ali sredstva doniraju i ostale porodice koje su svoje penzije stekle u inostranstvu . Njihov osnovni moto je preneti duh zapada u srpsko selo uz veliki rad , red i disciplinu . Gospodja Vasiljević kaže i da će svakog svog meštanina prijaviti inspekciji , u koliko ga vidi da preorava put  , baca smeće na mestima koja nisu propisana za to ili na bilo koji drugi način urušava životnu sredinu sela .

Pored puno mladih i sredovečnih  ljudi , na radnoj akciji je učestvovao i jedan pravi Švajcarac , penzioner Bruno Venger koji kaže da mu ništa nije teško i da mu je u Srbije lepše živeti nego u Švajcarskoj .

Ovo nije prvi put da se u selu Vukašinovac održavaju besplatne radne akcije u cilju sredjivanja sela . U prethodnom periodu raščišćen je put do seoskog groblja , izgradjena je nova česma u selu , postavljena su 4 javna sata ,napravljene su 2 autobuske nastrešnice za djake i radnike koji putuju , a pokrivena je i seoska vaga .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=ycSyE5d6bAY“][/vc_column][/vc_row]