VELIKA POTRAŽNJA ZA MAJSTORIMA KOJI ODRŽAVAJU VETENJAČE

Piše : Biznis.rs , Autor: Julijana Vincan

U svetskoj industriji vetra radi 1,3 miliona ljudi, a ubuduće će biti potrebno pet puta više radnika, jer raste broj vetrenjača koje pomažu prelazak na obnovljive izvore energije.

Na planiranju vetroparkova i izgradnji postrojenja radi 600.000 ljudi, još 440.000 je angažovano u proizvodnji turbina, lopatica i delova za stubove i oko 220.000 na održavanju, piše Deutsche Welle, a prenosi Tanjug.

U kompaniji Deutsche Windtechnik u Nemačkoj ima više od 2.000 zaposlenih, ali oni moraju da koriste stepenice kako bi stigli do vrha vetrenjače, na visinu od oko šezdeset metara. Većina novih sistema ima liftove koji idu do 100 metara visine, što olakšava pristup čvorištu vetroturbine, prenosnom mehanizmu i generatoru. Za to je neophodno stručno znanje.

„Mnogo mehanike je ugrađeno u starije sisteme. U modernim sistemima, ona sve više nestaje, zamenjuje je elektronika“, izjavio je vlasnik pomenutog preduzeća, Tim Šmolovski (Tim Schmolowski).

Prioritet u svakodnevnom poslovanju imaju trenutni kvarovi, a zatim planirane kontrole i zamena dotrajalih delova. Informacije o kvarovima na vetrenjačama Šmolovski i njegove kolege dobijaju iz kontrolnog centra, koji se nalazi 400 kilometara severno od Erkelenca, u malom mestu Ostenfeld na granici sa Danskom. Brojni zaposlenih u tom centru danonoćno kontrolišu rad više od 6.000 vetrenjača na kopnu i na moru širom Evrope, kao i u SAD i Tajvanu.

Gotovo sve velike vetrenjače danas povezane su sa tim centrom preko optičkih kablova ili modema. U slučaju kvara, alarmni signal se pojavljuje na monitorima u kontrolnom centru.

Podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju pokazuju da najviše zaposlenih u industriji energije vetra ima Azija, pre svega Kina (550.000) i Indija (400.000). U Evropi je u toj branši zaposleno 340.000 ljudi, najviše u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Danskoj i Holandiji.