VIDEO : “ PROFESORI “ PRAVE NAJBOLJI ČERVIŠ

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst i foto , you tube aleksinacbiz , PRATI , SUBSCRIBE

U selu Tešica kraj Aleksinca je , za vikend , održana treća Červišijada , manifestacija u pravljenju starinskih jela .

Na manifestaciji je učestvovalo desetak ekipa I  to iz Aleksinca ,Niša ,  Tešice , Kuline , Bankovca ,Vukanje , Donje Trnave  i ostalih mesta ,  koje su se takmičile u takmičarskom delu i koje su pravile Červiš , dok su ostale ekipe pravile neka druga nacionalna  jela , poput gulaša , riblje čorbe i ostalog .

U kulturno umetničkom program nastupala su KUD “ Bukovik iz Mozgova i “ Dejan Jovanović “Deša “ iz  Tešice “ .

Na kraju takmičenja , tročlani žiri sastavljen od članova Gastro turističke organizacije iz Niša  proglasio je pobednike u svim kategorijama . Pobednik u pravljenju červiša je Osnovna škola  “ Aca Sinadinović “ iz Tešice , drugo mesto zauzela je ekip iz Bankkovca , dok je treća ekipa bila iz Vukanje .

U konkurenciji ostalih nacionalnih jela , za najbolji gulaš proglešena je ekipa iz Grejača , druga je ekipa koja je pravila riblju čorbu iz Aleksinca dok su treća ekipa koja je pravila jelo u tanjirači iz Donje Trnave .

Organizator je bilo udruženje “ Super žene “ iz Tešice , a pokrovitelj Opština Aleksinac .

Evo šta o manifestaciji “ Červiš “ kaže predsednica Udruženja ,  Mira Stjepanović  Bogdanović .

  • Zadovojni smo održanom manifestacijom . Učestvovao je veliki broj ekipa . Očekujemo da će se naredne ali I narednih godina ova manifestacija još više omasoviti .

Za sve one koji neznaju , Červiš je starinsko jelo koje se priprema od belog , uglavnom pilećeg mesa , brašna ,masti I belog luka , a potrebno je sve to dobro ukuvati , kako bi se napravila jedinstvena bela smesa . Za ovo jelo potrebno je sat vremena i ono se služi kao predjelo , odnosno rakisko meze .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=SevxINKtavw&t=842s“][/vc_column][/vc_row]