VIDEO : STOČNU PIJACU U TEŠICI GASI FACE BOOK

www.aleksinacbiz.com , Dušan Stevanović tekst i foto arhiva

Predugo zatvaranje Stočne pijace u Tešici zbog Afričke svinjske kuge i korone , u  trajanju  od nekoiko godina ,  doprinelo je da na ovoj , nadaleko poznatoj pijaci jugoistočne Srbije nema više prasića ni za lek , dok se koze i ovce mogu naći samo kao uzorak . Nema više ni kupaca , i prekupaca iako se znalo da su u Tešicu dolazili prekupci iz Crne Gore , Kosova , pirotskog , kruševačkog i ostalih krajeva Srbije . Nema više ni pokretnih klanica , gde je skoro svaka kuća oko pijace imala spremne kazane za šurenje i klanje.

Ne , neradi se ni o kakvoj zabrani ili nedostatku stočnog fonda jer ovaj moravski kraj je poznat da uvek , pa i u najtežim vremenima ima prasića i svinja u  ponudi jer meštani žive od toga .

Radi se samo o savremenijem načinu prodaje . Tajnu nam je otkrio jedan 14 godišnjak koji sa ocem i bratom dolazi iz Aleksinca da “ matrapazuje “ stoku .

  • Glavna prodaja stoke je sada preko Face book . Svi , sada imaju mobilni telefon i  face book . Oni koji prodaju robu slikaju robu i napišu cenu , kao i iz kog su sela. Kupci znaju za FB grupu Pijaca Tešica , pregledaju slike i odaberu ono što ih interesuje jer imate prasiće od 10 kilograma do svinja od nekoliko stotina kilograma .
  • I svi oni koji su klali nekada pored pijace , su tu . Ide brzo i lako  .  Svako domaćinstvo koje ima robu za prodaju ima i svog kasapina . Informacije idu brzo preko mobilnog i umesto da budete  “ ranom zorom “ na stočnoj pijaci , sada možete da kupite robu i usred bela dana .
  • Inače , trenutna cena prasića je 35o dinara za kilogram dok nakupci plaćaju 32o dinara jer uzimaju veće koičine .

BONUS VIDEO : TEŠICA IZ HELIHOPTERA