Aleksinačko porodilište renovirano „po svetskim standardima“, ali nema svoju salu i neki porođaji se i ne počinju

Izvor : Južne vesti , novinar Jovana Stojanović , foto arhiva Dušan Stevanović

Iako je pre 5 godina potpuno renovirano, te su uslovi za boravak porodilja mnogo bolji – aleksinačko Porodilište nema svoju porođajnu salu, već koristi jednu zajedničku hiruršku salu koju ima cela Opšta bolnica, što su potvrdili i iz ove ustanove. To znači da porođaj nije uvek moguć, pa trudnice zato često ni ne odlaze na porođaj u Aleksinac, jer znaju da možda tu neće ni moći da rode dete. Problem koji iz ustanove takođe navode je i manjak ginekologa, a kada će problemi biti rešeni – za sada niko ne precizira.

Kada je u novogodišnjoj noći predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević obišao prvorođenu bebu, saopšteno je da se nada da će se u ovoj godini roditi više beba nego u prethodnoj.

Porodilište u opštini Aleksinac je pre pet godina kompletno renovirano i sada je opremljeno po svim svetskim standardima, jedno je od najboljih, najuređenijih i opremljenih porodilišta u Srbiji – takođe je saopšteno.

Međutim, iako je renovirano „po svetskim standardima“ posle 40 godina, utisak porodilja je da ono danas praktično ne postoji.

Više puta sam čula da se žene upućuju u Niš na porođaj, jer oni u Aleksincu nemaju gde da porađaju žene, a često je problem i što nema dovoljno lekara. Ja zato ni ne planiram da idem na porođaj u Aleksinac, ići ću odmah u Niš i nadam se da će biti dovoljno vremena da stignem – svedoči jedna trudnica.

Aleksinačko porodilište trebalo bi da mogu da koriste i porodilje iz okolnih sela, kojih je 72 u aleksinačkoj opštini, kao i one iz Sokobanje i Ražnja, što znači da je nekim trudnicama potrebno i više od 70 km ili sat i po vremena da do njega dođu.

Ipak, česte su pritužbe žena da je njihov utisak da u ovoj opštini ni nemaju porodilište, jer porođaj nije uvek moguć.

Južne vesti su tim povodom kontaktirale nadležne u Opštoj bolnici, gde radi i Ginekološko-akušersko odeljenje sa neonatologijom, a odgovor koji je stigao potpisuje načelnik dr Goran Dželadinović.

Pojašnjava da Opšta bolnica ima samo jednu operacionu salu, koju koriste sve hirurške grane, pa i samo Porodilište, a da je ona vrlo često tokom radnih dana zauzeta tokom celog dana. Tada porođaj nije moguć.

Do 2019. godine u porodilištu je radilo 6 ginekologa. Zbog odliva kadra (odlazak u penziju), danas radi 5 ginekologa, dva na određeno vreme. Rad je organizovan kroz 24-časovno dežurstvo jednog ginekologa, koji od 15h i 30min ima pripravnog kolegu. Istovremeno, 5 ginekologa godisnje ostvari 200 radnih dana godišnjeg odmora. Za odvijanje prirodnog porođaja, potrebno je dva ginekologa, operaciona sala na raspolaganju, krvni derivati i prisustvo pedijatra – objašnjava Dželadinović.

To znači da u slučaju da porođaj nije moguće da se završi prirodnim putem, već je potreban hitan carski rez, postoji mogućnost da je ta jedna operaciona sala zauzeta, pa se porođaj ni ne počinje.

Trudnicama koje se jave na odeljenje za porođaj isti se završava carskim rezom onda kada je sala dostupna, jer se prirodni porođaj ne započinje iz gore navedenih razloga – dodaje načelnik.

Kada će trudnice i porodilje bezbrižno moći da koriste usluge Porodilišta koje zvanično postoji i radi, ali im ipak nije uvek dostupno – za sada niko ne može da precizira.

Načelnik se nada da će sve biti lakše kada budu imali više ginekologa.

Nadamo se da će dolaskom ginekologa sa specijalizacije sredinom ove godine biti bolji uslovi za organizaciju rada u porodilištu. Sa specijalizacijom iz oblasti ginekologije i akušerstva krenula su još dva lekara u 2022. godini – zaključuje načelnik.

Ono što bi moglo da reši problem, a što su nadležni ranije najavljivali je kompletna rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice, koja bi time trebalo da dobije čak 5 novih hiruških sala. Za sada nije poznato kada će to biti i realizovano.

Podsetimo, aleksinačko porodilište je posle 40 godina rekonstruisano praktično iz temelja, a radove je finansirala Fondacija „Dragica Nikolić“. Na otvaranju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da ćemo “nestati kao nacija” ako ne počne da se rađa više dece.