Vozač autobusa smrti PUŠTEN NA SLOBODU!

Piše Kurir.rs

Vanpretresno veće Osnovnog suda u Nišu ukinulo je sredinom sedmice pritvor Milanu Zdravkoviću (31) iz sela Nozrina kod Aleksinca, vozaču „Niš ekspresovog“ autobusa u kojem je 21. decembra nakon sudara sa vozom na pružnom prelazu u Donjem Međurovu stradalo sedam a povređeno 30 putnika.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu se žalilo na takvu odluku suda, ponavljajući svoj stav da bi okrivljenom za tešku nesreću trebalo produžiti pritvor zbog opasnosti od bekstva pa se očekuje da Viši sud narednih dana odluči po žalbi. No, žalba tužilaštva na zadržava izvršenje sudskog rešenja tako da se Zdravković odmah našao na slobodi i u nastavku krivičnog postupka, do daljnjeg, braniće se sa slobode.

Prema nezvaničnim saznanjima, Zdravković je pušten iz pritvore bez ikakve dodatne mere kao što je oduzimanje pasoša ili obaveza javljanja u prostorije policije u određenom periodu.

Da podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv vozača Nišekspresovog autobusa Milana Zdravkovića(32) iz sela Nozrina kod Aleksinca zbog sumnje da se 21. decembra u 7.30 sati nije pridržavao propisa zbog čega je poginulo sedmoro putnika na relaciji Niš – Novo selo, a povređeno je oko 30 osoba.

Tog jutra je voz broj 7821 išao iz pravca Donjeg Međurova prema Prokuplju, a Zdravković nije pogledao levo i desno na pružnom prelazu te je nastavio da vozi, ne zaustavljajući autobus. On se prema ovom predlogu tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju OJT-a, on nije ustupio prvenstvo prolaza preko železničke pruge mašinovođi voza te nije zaustavio autobus ispred znaka „Stop“. Još se kaže da nije osmotrio levo i desno čime je ugrozi život autobusa u kome su bili mahom đaci.

– Okrivljeni je sve vreme gledao pravo pa je prelazak pruge započeo pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan način. On na taj način nije propustio šinsko vozilo koje se kretalo na železničkoj pruzi. Tada je dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa usled čega je prednja garnitura ispala iz šina dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa – piše u optužnom predlogu.

– Predlažemo da se okrivljeni nakon izvedenih dokaza osudi na osam godina zatvora, a u tu kaznu mu se imaju uračunati i vreme provedeno u pritvoru, navodi se u ovom optužnom predlogu sudije.

Strašna saobraćajna nesreća je tog 21. decembra odnela živote petnaestogodišnjeg Alekse Dimitrijevića iz Novog Sela, Danijele Stanković (48) iz Čokota i Bogomira Lazića (75). U Kliničkom centru su povredama podlegli istog dana Marijana Kocić (16) i Nataša Janković (42). Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova su umrli desetak dana kasnije.