Pobednik Luka Krstić , Foto Dušan Stevanović

Tekst I foto Dušan Stevanović

U Aleksincu je protklog vikenda  održana VII  Medjunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjim školama , a ovogodišnji skup okupio je fizičare iz Srbije , Makedonije , Slovenije , Crne gore I Hrvatske .

Goste je dočekao i Konferenciju otvorio predsednik opštine Aleksinac , Nenad Stanković. On je rekao da je lokalna samouprava sa zadovoljstvom stala uz inicijativu da se ovakav Medjunarodni skup fizičara , upravo , održava u Aleksincu  i ova značjna manifestacija traje već 7 godina .

Prisutne profesore , djake i ostale uvažene goste pozdravio je i načelnik Školske uprave u Nišu , Dragan Gejo koji je napomenuo da se ovaj skup ne održava slučajno u Aleksincu  , gradu  čije pojedine škole imaju i 150 godina dugu tradiciju .

Nakon 3 dana , takmičilo se 10 učeničkih radova , a za najbolji rad , Medjunarodni žiri izabrao je rad Krstić Luke iz Beograda , drugo mesto pripalo  Dućić Anji iz  Trebinja , dok je treće mesto pripalo  Jovevov  Viktoriji iz Velesa ( Makedonija ) .

  • Ovaj Medjunarodni skup u Aleksincu je odlično organizovan i zaslužuje sve pohvale , doći ću ponovo – rekla je Vera Zorova , predstavnik Društva fizičara Makedonije , inače kordinator Medjunarodnog kampa fizičara u Ohridu .

Najveći teret oko organizacije ovog masovnog takmičenja podnela je Aleksinačka gimnazija  u saradnji sa Poljoprivrednom školom Šumatovac i Tehničkom školom  “ Stevan prota Dimitrijević “

Deo kolektiva Aleksinačke gimnazije , Foto Dušan Stevanović