VUKOVI ZAKLALI 36 OVACA U MOZGOVU , IMA IH I U DRAŽEVCU

www.aleksinacbiz.com , piše Dušan Stevanović , foto FB

Izgleda da vukovi postaju domaće životinje u aleksinačkim selima .

Zbog nedostatka vode usled suše, a i prirodne hrane, poput divljih svinja, srna i drugih životinja koje su otišle u druge krajeve ili su uginule , vukovi su sišli u blizini sela, Meštane hvata panika , pre svega zbog svojih života ali i zbog pričinjene velike materijalne štete .

  • Pa nakon tragedije kod Milana Đurica, gde su u planini poklali na lice mesta 22 kom sjagnjenih i 16 kom kojih nisu našli a verovatno su i one završile tako. Zbog nedostatka vode usled suše, a i prirodne hrane, poput divljih svinja, srna i drugih životinja koje su migrirale ili uginule, vukovi su sišli u blizini sela, lutaju njivama, livadama u blizini prvih seoskih kuća, pa se dogodi da onako mučki zgrabe po koju ovcu. U planini se to može i očekivati, ali ne i iz grmlja kod neke njive. Jednom pastiru I. Ž. je zgrabio ovcu i da se nije slučajno okrenuo, verovatno ne bi ni primetio Uspeo je da ovcu odbrani i tražio veterinarsku pomoć za nju. To se desilo na 100 m vazdušnom linijom od prvih kuća. Meštan I. Č. koji je takođe skupljao bale sa senom iz male šume usred polja,u potezu Mozgovo – Bradarac, je bio iznenađen kad je video dve jedinke, koje su mu se približile. Pokušao je da ih uplaši, misleći da su šakali. Jednostavno su na 50m od njega samo zastali i uopšte se nisu plašili njegove blizine. U blizini smetlišta, na crnokalačkom putu, takođe su se oglasili zavijanjem, psi tad ne reaguju i traže zaštitu čoveka, (to se meni desilo) a ovce uvek beže u strašnom trku i ne zaustavljaju se dok ne budu bezbedne. L. M. je takođe videla vuka, pojurila u suprotnom smeru… Ali kad je trebala da zatvori stado, tek je tad primetila da ovca fali, imala je jagnje. T. M. su u mestu gde inače ima pojatu, dosad zaklali 9 kom, godinama u tom mestu nisu viđani iako je planina. Ako vas i zatekne mrak u polju, nećete videti šakala koji lovi sitnu divljač i miševe, možete videti i vuka koji luta ravnim poljem, u potrazi za hranom. I sve se to dešava već na 100 m od prvih kuća. Puno je rastinja gde se može sakriti, šumica. Pastiri koji u jesen idu sa ovcama u obližnje livade iznad sela, ne osećaju se bezbedno jer će gotovo uvek imati štete od vuka. Zasad su u njivama i u pitomim livadama uz selo, ali uskoro neće moći ni tu, jer njive se oru i seju, a te iste livade u proleće se kose, pa se s pravom pitaju gde će na ispašu.. Isti problem imaju i podjastrebačka sela – rekla nam je Mozgovka , Ljiljana Mialilović .

Prema navodima očevidaca , vukovi su se spustili i do sela Draževca koje je pored auto puta , na granici sa opštinom Niš .