Забрана кретања у суботу од 13 до понедељка у 5 ујутро

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће у оквиру пооштрења мера у циљу сузбијања ширења заразе коронавируса, бити уведена забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро.

Кључна мера од вечерас је да више од двоје људи не може да се окупи на једном месту. Трећа мера, која је олакшавајућа и важи од суботе увече од 23 до у 1 час ујутро наредног дана, је да ће бити омогућено шетање кућних љубимаца, навео је Вучић.

Када је реч о првој мери, Вучић је њено доношење образложио чињеницом да је управо током викенда највише људи било на улицама, парковима, шеталиштима…

Мера забране кретања викендом једино, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће и даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину – пише у тексту дневник.рс.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Између 24.000 и 32.000 заражених ушло у земљу

Вучић је рекао да је, на основу тестова, утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, ушло између 24. 000 и 32. 000 заражених.

“Урадили смо тестове на 1.000 људи и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних”, објаснио је он.

Казао је да је наша земља била близу катастрофе и да је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Навео је да је само доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случаја, у Ћуприији, Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

“Нису ти људи криви. Догодило се тако да у тим рејонима Европе и света буде тежа ситзација и да се све ово догоди“, казао је он.