ŽANDARMERIJA : KOMPLEKS U ALEKSINCU – TESTIRANJE KANDIDATA

Izvor : RTS

Kompleks u Aleksincu, gde se odvija obuka, čine brojni kabineti za stručne predmete, rasklapanje i sklapanje oružja, kartografija i orijentacija sa savremenim GPS uređajima .

Na konkurs za Žandarmeriju stiglo je više od 1.000 prijava, iako se prima samo 100 kandidata. I sama obuka, kao i posao su veoma zahtevni, ipak to nije sprečilo brojne kandidate da se okušaju. Jedan od osnovnih zadataka Žandarmerije je otkrivanje i neutralizovanje kriminalnih grupa .

Mnogi su od malena želeli da postanu deo Žandarmerije.

– Kada sam videla konkurs za Žandarmeriju baš sam se oduševila, kao da sam to čekala celog života. Tada su svi moji poslovi obustavljeni i tada sam krenula sa napornim pripremama da najpre prođem sva ta testiranja kako bih došla do samog drila – kaže Jovana Nikolić, polaznica obuke za RTS.

Željko Stanojković ističe da mu je Žandarmerija oduvek bila želja i da se zbog toga prijavio.

Nadam se, ako sve bude kako treba, da ću ostvariti svoje snove – dodaje Stanojković.

Kompleks u Aleksincu, gde se odvija obuka, čine brojni kabineti za stručne predmete, rasklapanje i sklapanje oružja, kartografija i orijentacija sa savremenim GPS uređajima.

– Obuka u Žandarmeriji traje 365 radnih dana. Što se tiče policijskih službenika koji su na osnovnoj obuci, ovo je samo deo, odnosno uvod, njihovi prvi koraci u jedinici. Oni će završiti policijski kurs na način koji organizuje MUP, dobijaju rešenje za prijem u Ministarstvo unutrašnjih poslova – objašnjava major Žandarmerije Slaviša Dimić.

Osim vežbanja na poligonima, važan segment je i obuka u bazenu.

 Imamo i segmente gde im vezujemo ruke iza leđa i guramo ih u vodu da ih oslobodimo, da se u vodi ponašaju kao u prirodnoj sredini – naglašava poručnik policije Mile Delibašić.

Osnovni zadaci pripadnika Žandarmerije su suzbijanje terorizma, borba protiv organizovanog kriminala, pomoć u vanrednim situacijama, ali i održavanje javnog reda i mira.