Izvor južne vesti , Autor LJ. F

Zbog sumnje da su uvezene breskve i nektarine iz Grčke izvozili u Rusiju kao da su srpske, saopštavaju iz policije, uhapšeno je 5 odgovornih lica preduzeća, kao i 63 poljoprivrednika. Među uhapšenima je i vlasnik aleksinačke firme koja se bavi transportom voća i povrća.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su 62-godišnji N. P. i 58-godišnji K. P, odgovorna lica firme New land of fruit, 39-godišnji N. C. i 64-godišnji Z. C, odgovorna lica firme Citrum AKZ, kao i 44-godišnji B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva D&B trans iz sela Draževac kod Aleksinca koji je i ranije bio hapšen zbog istih radnji.

Sumnja se da su N. P, K. P, N. C, Z. C. i B. K. tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršli reeksport voća kupcima u Ruskoj federaciji. Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi New land of fruit – saopštavaju iz policije.

Uhapšeni N. P. i K. P. se sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 poljoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Kako saopštavaju iz policije, sumnja se da su ovim malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za preko 107 miliona dinara, a zaradili više od 104 miliona dinara.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme New land of fruit za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Podsetimo, hapšenja u vezi sa izvozom voća u Rusiju i ranije su se dogodila u Aleksincu.