ZAŠTO JE PAPRIKA SKUPA ? SNAJKE SIŠLE U GRAD , NEMA KO DA SADI !

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

VIDEO PRILOG TV LASER , Aleksinac.biz , Tekst i foto Dušan Stevanović

Ne pamti se kada su na pijaci bile više cene od ove jeseni . Pijaca je cenom rasterala kupce. Juče, na aleksinačkoj pijaci bilo je sablasno , kao na filmovima strave i užasa . Prepune tezge robe  , a kupaca ni od kuda . kao da se zlato prodavalo, kao da ste u juvelirnici koja radi u sred nekog američkog geta . U ekonomskim naukama  postoji postulat koji kaže . Ponuda uslovljava tražnju , kao i što tražnja uslovljava ponudu . Sve to se reguliše cenom . Ove jeseni , definitivno da nema dovoljno voća i povća u Srbiji . Da li mi to hranimo jednu ulicu u Kini ili neku četvt u Moskvi , na pijaci neznaju da nam kažu ali do nestašice robe je došlo . To je evidentno . Nikada do sada paprika ajvarka nije koštala od 80 do 100 dinara, a običan cveni paradajz od 100 do 120 dinara. Zato kupci samo pitaju za cenu  i ljutito odlaze od tezgi, uz komentar , „ jedite ga sami za te pare“ . Iskreno , prekupci kojih je 95 posto na aleksinačkoj pijaci nisu krivi . Oni su samo morali da otkupe robu po visokim cenama . Interesantno je , da visokim cenama povrća nije mogla da odoli ni jedna leskovačka trgovina , koja uglavnom ima niže cene poljoprivrednih proizvoda od pijace . i tamo je paprika skupa, kao i paradajz . Jedino , u čemu ova trgovina može trenutno da parira pijaci je kupus , koji se prodaje po 15 dinara , a na pijaci je 30 dinara . Matematika je prosta , nakupci odu u tu trgovinu rano ujutru , otkupe kupus po duplo nižoj ceni i zato ga tako skupo i prodaju . Slična je matematika i sa crnim lukom, kao i sa krompirom . Crni luk , uz fiskalni račun kupe za 40 dinara , a na pijaci ga prodaju po 60 , dok je slična cena i sa krompirom . Tu se zaradi 50 posto , pa se malo zaradi i na nebaždarenom  kantaru koji niko više i ne kontrloliše , pa malo i na zaokruživanju cena i eto lepe zarade .

Ima tu i drugih problema . Činjenica je da robe nema . Kada smo nedavno posetili manifestaciju „ Paprikijada „ u selu Rutevcu , nadomak Aleksinca , gde se , oduvek sadila najbolja paprika , seljaci su nam rekli da paprike nema , izmedju ostalog , jer nema ko da je sadi . Mlade snajke pobegle su u grad i lepše im je u nemačkoj konfekciji Gramer , gde rade za 250 evra , nego u selu , jer sada su stekle status gradjanke , a ne selske snajke , dok su mladji muškarci morali trbuhom za kruhom“ u neku od obećanih zemalja zapadne Evrope . gde ih kapitalisti „ jadne „ eksploatišu za minimum od 1.200 do 2.000 evra .

Nadamo se , da će se situacija na pijaci , uskoro promeniti . To bi trebalo da se desi posle 1. novembra kada penzije i plate u javnom sektoru znatno skoče , samo tada , paradajza i paprike neće biti .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=9fD4XlXnv-s“][/vc_column][/vc_row]