ALEKSINAČKA „MAGNA“ POTVRDILA DA JE NASTAVILA REDOVAN RAD

Izvor : Južne vesti , Ljubica Jocić autor

Bez informacija ko je odgovoran za dva slučaja kada se preko 150 radnika javilo Hitnoj pomoći zbog simptoma trovanja, ko je dozvolio probni i redovan rad, kao i šta kažu analize šta se tačno desilo u fabrici 17. i 19. januara, PR služba fabrike Magna obavestila je medije da potvrđuje ponovno pokretanje proizvodnje, kao i da su sproveli širok spektar preventivnih mera.

12 dana nakon drugog slučaja kada se grupa od preko 50 radnika sa simptomima trovanja javila lekarima, oglasila se zvaničnim saopštenjem fabrika Magna koja posluje u Aleksincu.

Ono što su Južne vesti juče pisale – u nedelju (28. januara) na posao se vratila jedna grupa radnika od 15 ljudi koja je radila u belim zaštitnim odelima, crnim maskama i plavim rukavicama, iz Magne su potvdili saopštenjem, iako nisu odgovarali na brojne mejlove i pitanja novinara.

Magna potvrđuje ponovno pokretanje proizvodnje u svojoj fabrici u Aleksincu, nakon sprovoženja probnog rada u nedelju. Privremeno zatvaranje pokrenuto je radi sprovođenja temeljne istrage o dva incidenta koja su uticala na dobrobit zaposlenih. Tokom istrage, Magna je u potpunosti sarađivala s nadležnim organima – kažu.

Iz ove fabrike tvrde da su „zaposleni aktivno podržavali lokalno rukovodstvo u rešavanju situacije i pružili proaktivnu pomoć kako bi se osigurao dalji nastavak proizvodnje“.

Magna je sprovela širok spektar preventivnih mera, kao što su zamena filtera sistema za ventilaciju i klimatizaciju, temeljna dezinfekcija i čišćenje cele fabrike, itd – dodaju.

Ono što ne piše u saopštenju – ko je odgovoran za vraćanje radnika nakon prvog slučaja trovanja kada je više od 100 radnika Magne zatražilo pomoć lekara nakon trovanja lepkom.

Takođe, još nema informacija, ni iz Magneni od inspekcija, šta je uzrok simptoma trovanja.

Osnovno javno tužilaštvo je 22. januara objavilo da je, nakon tri dana od drugog incidenta, uviđaj završen i policija se povukla iz fabrike.

Podsetimo, iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu su potvrdili da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.