KAMIONOM USMRTIO INŽENJERA , TUŽILAŠTVO TRAŽI 2 GODINE ZATVORA

Piše : Telegraf.rs , Dragana Kocić

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu podiglo je optužni predlog protiv profesionalnog vozača M.J. (44) iz Niša zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti i predložilo da mu se izrekne kazna zatvora od dve godine jer je tokom izvođenja radova na autoputu kamionom usmrtio inženjera Zorana C . (59).

Do nesreće koja je Zorana koštala života, došlo je 23. juna prošle godine oko 13 sati na deonici autoputa Niš – Beograd u visini Aleksinačkih Rudnika.

– Optuženi se tereti da je na delu kolovoza koji je zatvoren za saobraćaj zbog izvođenja radova na sanaciji puta, u uračunljivom stanju opšteopasnim sredstvom i opšteopasnom radnjom izazvao opasnost po život i telo ljudi. Upravljajući teretnim vozilom „scania“ koje je učestvovalo u izvođenju radova na sanaciji kolovoza, vozač se nije uverio da se može kretati nazad bez dovođenja u opasnost života i tela drugih ljudi koji su se nalazili na gradilištu. S obzirom na to da je bio svestan da štetne posledice mogu nastupiti ali je olako držao da do njih neće doći, nastavio je kretanje unazad te je došlo do kontakta između zadnje strane tela oštećenog i priključnog dela teretnog vozila – navedeno je između ostalog u optužnom aktu u koji smo imali uvid.

Kako dalje navodi tužilaštvo, nakon kontakta zadnjeg dela kamiona sa desnom stranom tela oštećenog, on je pao ispod teretnog vozila a kamion ga je pregazio usled čega je zadobio teške povrede glave, prelome leve nadlaktice, rebara, vratnog i slabinskog pršljena te brojne razderno nagnječne rane što je rezultiralo smrtnim ishodom.

Nakon nesreće vozač kamiona je pobegao sa gradilišta ali se ubrzo sam predao policiji.Na saslušanju pred tužilaštvom branio se ćutanjem.

Poginuli inženjer bio je jedan od najboljih stručnjaka u oblasti putogradnje a u vreme nesreče radio je za jednu firmu koja je bila podizvođač na rekonstrukciji autoputa.

Suđenje vozaču kamiona zakazano je za početak septembra.