Mame najavile protest zbog novog zakona

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Majka kolica

Mame protestuju jer ih novi zakon diskriminiše, a država se navodno bori za povećanje nataliteta; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Zbog novog Zakona o finansijkoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, a pokrenuo je lavinu negodovanja i protesta majki, trudnica i očeva, i mame u Nišu su najavile da će izaći na ulice. Kako najavljuju protest Mame su zakon zakazan je za četvrtak 11. oktobar od 17 sati u centru Niša.

Inicijativa Mame su zakon, kako navode, traži izmene lošeg zakona koji je stupio na snagu jula.Plakat Mame su zakon protestFoto: „Mame su zakon“ Plakat

Protestom želimo da postanemo vidljivije, da pokažemo koliko ima trudnica i porodilja koje trpe egzistencijalne posledice usled primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – navode iz Inicijative.

Inače, zbog promene načina obračuna na osnovu novog zakona, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta žene će primati vrlo male sume, a u nekim slučajevima i svega 1.000 dinara mesečno. Oštećene su majke koje rade kraće od godinu i po dana u kontinuitetu, preduzetnice, one koje imaju decu sa invaliditetom, deca mlađa od 10 godina koja su rođena kao treće i četvrto pre stupanja Zakona na snagu. Kako navode iz Inicijative, novim zakonom su diskriminisane i majke koje zarađuju više od tri prosečne plate.