Preživeli rudari: Nesreća u Rudniku “Soko” je mogla da se spreči

Pišu : Južne vesti

Sedmorica preživelih rudara iz nesreće u Rudniku „Soko“ svedočili su da dežurni rudarski inženjer danima nije prekidao rad zbog povećane koncentracije metana u jami, a da je time mogao da spreči pogibiju njihovih kolega. Advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović predložio je da se i bivša ministarka rudarstva Zorana Mihajlović izjasni kao svedok, ali o tome još nije odlučeno .

Pre nekoliko dana na Osnovnom sudu u Aleksincu svedočilo je sedam od 18 preživelih rudara, saopštio je advokat porodica preminulih Bratislav Stojannović. On je rekao i da postoji postoji snimak nesreće od 1. aprila prošle godine iz Rudnika „Soko“ u kome je poginulo 8 rudara, a više njih povređeno. 

Ispitani svedoci objasnili su da je bila primećena veća koncentracija metana u vazduhu i da je upravo zbog toga rukovodstvo reagovalo tako što je u svakoj smeni, uvek bio određen neko od rukovodioca koji je kontrolisao rad i koncentraciju metana. Te kritične noći rudarski inženjer je bio sa rudarima, baš neposredno pre kritičnog događaja, u 4:20 kada je bila ogromna koncentracija metana u vazduhu, mogao je da reaguje, da prekine rad i da radnici bezbedno izađu na površinu i da spreči tragične posledice, prenose Južne vesti. 

Ostali rudari svedočiće sredinom juna, kada je zakazano novo saslušanje onih koji su bili povređeni u nesreći.

Stojanović je takođe predložio da jedan od svedoka bude i bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je i bila na mestu nesreće neposredno posle pogibije i podnela krivične prijave o kojima se i dalje raspravlja.

“Ona je u jednom intervjuu nedavno i sama predložila da bude saslušana, o nekoliko okolnosti: koje su nepravilnosti u radu uočene u Rudniku „Soko“ pre rudarske nesreće. Da li ima saznanja da je pre predmetne rudarske nesreće primećena veća koncentracija metana u Rudniku „Soko“. I zbog kojih propusta 14 osumnjičenih lica je odlučila da protiv njih podnese krivičnu prijavu,” ističe Stojanović.

Predmet je i dalje u aleksinačkom Osnovnom tužilaštvu, koje je ranije dva puta odbacilo krivične prijave, što je praktično značilo da za ovu rudarsku nesreću niko nije kriv. Stojanović zato kaže da je nakon njegovog prigovora koji je Više javno tužilaštvo usvojilo, sada konačno zadovoljan njihovim radom.

Advokat i porodice poginulih rudara su uputili i zvaničnu inicijativu da se formira Anketni odbor u Narodnoj skupštini, kako bi se konačno saznala istina u vezi sa ovom tragedijom, ali ni o tome do sada nije odlučeno.

Z.S./Južne vesti

BONUS VIDEO : ALEKSINAČKI RUDNIK